SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA), Katedra za farmacevtsko tehnologijo, bodo predstavili postopke izdelave tablet in s tem približali zdravila kot taka, ki lahko velikokrat v očeh ljudi predstavljajo neke vrste “tabu” temo. Prikazali in razložili bomo več postopkov izdelave tablet; vse od tehtanja, mešanja, stiskanja pa do končnega testiranja tablet (trdnosti, razpadnosti, in raztapljanje). S tem bomo pokazali, da gre sicer za kompleksne procese, ki pa iz preprostih sestavin vodijo do končnega izdelka – tablete.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za klinično biokemijo, bodo pokazali, da je DNA prisotna v vseh živih bitjih in da jo zlahka izoliramo iz sadja z običajnimi snovmi, ki jih sicer imamo doma. DNA bodo izolirali s pomočjo kuhinjske soli, detergenta za pomivanje posode in alkohola iz različnih vrst sadja.

📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo UL, Katedre za farmacevtsko biologijo, bodo prikazali postopek izdelave preprostega kozmetičnega izdelka – kopalne krogle, za katero sestavine najdemo prav v vsaki kuhinji. Naravna kozmetika, ki jo lahko izdelamo doma, je zabavna in sproščujoča, a se je moramo lotiti pametno. Pri izdelavi bodo poudarili pomen pravilnega formuliranja, ki vključuje na primer ustrezno izbiro in pripravo posameznih kozmetičnih sestavin ter uporabo zaščitnih rokavic. 

📺 VIDEO:
 


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA) bodo predstavili glavne vrste krvnih celic in njihovo vlogo v organizmu. Pripravili bodo razmaz kapilarne krvi, ga pobarvali in si svoje krvne celice ogledali pod mikroskopom. 


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za farmacevtsko kemijo, bodo predstavili kemijski poskus in ga razložili s pomočjo kemijske reakcije. Gledalci se lahko na osnovi enostavne demonstracije naučijo o katalizatorjih in njihovem vplivu na hitrost kemijske reakcije, eksotermnih reakcijah in dokazovanju produktov kemijske reakcije. Namen demonstracije je podati idejo o pomembnosti razumevanja dogajanja procesa na nivoju kemijske reakcije, kar v splošnem velja tudi za nekatera raziskovalna področja na področju farmacije.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke  in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za farmacevtsko kemijo, nas bodo poučili o morebitni toksičnosti uživanja koloidnega srebra kot zdravila v alternativni medicini. »Srebrovo zrcalo« je lep primer redoks reakcije, ki poteka v raztopini. Nastaja elementarno srebro, ki je težko topno in se obori na stekleni površini. Gledalce želimo poučiti o morebitni toksičnosti uživanja koloidnega srebra kot zdravila v alternativni medicini. Prekomeren vnos srebrovih ionov v telo povzroči nalaganje srebra v koži in drugih tkivih, kar strokovno imenujemo argirija.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za farmacevtsko kemijo, nam bodo preko izvedbe zanimivih poskusov poskušali navdušiti in približati kemijo, hkrati pa na enostaven in preprost način skozi potek poskusa razložili fizikalno kemijske lastnosti tekočin in razlogov za potek eksperimenta. S poskusom želimo otrokom razložiti fizikalno kemijske lastnosti tekočin in jim približati kemijo. Poleg tega lahko na primeru dvofaznega sistema olje-voda poučimo otroke o onesnaževanju morja z olji in njihovem vplivu na ekosistem.


📺 VIDEO: 

 


Video vas popelje med magnetne tekočine, magične kroglice in tehnologijo 3D tiskanja. Predstavili vam bomo, kako je lahko razvoj farmacevtskih oblik raznolik in združuje širša znanstvena in tehnološka področja. Video je bil posnet na UL FFA, Katedra za farmacevtsko tehnologijo in v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan ter podjetjem NANOS Sci.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo UL, Katedre za farmacevtsko biologijo, bodo prikazali postopek pridobivanja hlapnih snovi iz aromatičnih rastlin, tj. eteričnih olj in hidrolatov, ki jih v vsakdanjem življenju najdemo v številnih izdelkih, kot so npr. kozmetika, parfumi, čistila, prehranska dopolnila in zdravila. Pomemben vidik aktivnosti je tudi širjenje zavedanja o pravilni in varni uporabi eteričnih olj in hidrolatov. Te dišeče snovi so namreč v laični javnosti prepogosto predmet nekritične uporabe, ki lahko škodi našemu zdravju.


📺 VIDEO:


 


Raziskovalke UL Fakultete za farmacijo iz Katedre za farmacevtsko tehnologijo bodo prikazale otrokom ter širši laični javnosti raziskovalno dejavnost Fakultete za farmacijo na področju razvoja sodobnih kozmetičnih izdelkov, ki so v vsakdanjem življenju še posebej pomembni. Praktično bodo prikazale izdelavo kreme za nego suhe kože in otroške zobne paste. Otrokom in njihovim staršem želimo predstavili pomen rednega umivanja zob za zdravje ustne votline ter pomen vlažilnih krem pri podpiranju sijočega videza zdrave kože. 


📺 VIDEO: 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA) predstavijo krvne skupine in pomen njihovega določanja, predvsem v transfuzijski medicini.

📺 VIDEO: