SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA), Katedra za klinično biokemijo, so pripravili predavanje o sladkorni bolezni – vzroke za nastanek bolezni, njene znake, način spremljanja in zdravljenje. Poslušalci bodo spoznali osnovne značilnosti sladkorne bolezni in se poučili o možnostih njenega preprečevanja.


Predavanje bo v petek, 27. 11., ob 17:30 prek povezave MS Teams. Predavali in svetovali bosta doc. dr. Nataša Karas Kuželički, mag. farm. in doc. dr. Alenka Šmid, mag. farm..Povezava do dogodka:

Join Microsoft Teams Meeting
Learn more about Teams


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA), Katedra za farmacevtsko kemijo, bodo predstavili uporabo računalniških (in silico) metod, ki nadomeščajo testiranja za ugotavljanje varnosti spojin na živalih. Na osnovi demonstracije različnih računalniških programov in tudi njihovi uporabi se boste seznanili, kako lahko le-te nadomestijo testiranja na živalih, ki so pogosto boleča in povzročajo stres za živalih. Namen te aktivnosti je podati informacije, da računalniške metode lahko do neke mere nadomestijo tovrstna testiranja, niso etično sporna, so pa tudi finančno bolj sprejemljiva. 


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo vas vabijo na virtualni ogled ene najstarejših lekarn v Ljubljani, lekarne Mirje, kjer boste lahko podrobneje spoznali delo lekarniškega farmacevta, prostore lekarne in njihovo namembnost.
Virtualni ogled lekarne je mogoč v spletni učilnici, v kateri so naloženi programi, ki to omogočajo. V virtualni ogled je dodan kratek video – predstavitev lekarne.


Povezava do speltne učilnice: https://ucilnica.ffa.uni-lj.si/course/view.php?id=151