SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za matematiko in fiziko so pripravili program ki bo potekal na daljavo. Sestavljen je iz več krajših prispevkov naših sodelavcev in znanstvenikov, ki nas bodo popeljali po observatoriju in prikazov praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Predstavitve bodo prilagojene učnemu programu astronomije v osnovni šoli. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.


Program:
18:00 Samo Ilc in Rok Vogrinčič: Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov
18:20 dr. Janez Kos: Kaj bomo letos opazovali na nebu
18:40 dr. Dunja Fabjan: Kratke novice iz vesolja
19:00 prof. dr. Tomaž Zwitter: Preučevanje sestave asteroidov
Asteroidi so manjša telesa v Osončju, njihova sestava pa nam lahko razkrije, kakšna je bila mešanica snovi, ko je Osončje komaj nastalo. Najboljši način za spoznavanje te sestave je, da jo proučimo v laboratorijih na Zemlji. V prispevku bomo orisali, kako poteka vesoljska odprava do asteroida in nazaj, in našteli dosedanje uspešne primere. Eden od njih se bo zaključil 6. decembra letos, ko bo sonda Hayabusa 2 prinesla snov, nabrano na asteroidu Ryugu.
19:20 Bojan Dintinjana in Herman Mikuž: Delavnica opazovanje s teleskopom
V nocojšnji delavnici bomo opazovali z robotskim teleskopom in CCD kamero na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Luna je tri dni pred ščipom in bo s svojim sijem prevladovala nebu. V primeru ugodnih vremenskih pogojev bomo naredili sprehod po naši Galaksiji s teleskopom. Ogledali si bomo zvezde in zvezdne kopice, planetarne in plinske meglice v okolici ter kroglaste kopice v haloju naše galaksije. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z orodji virtualnega observatorija. Delavnica traja 60 minut.


Prireditev bo potekala preko aplikacije Zoom. Iz varnostnih razlogov vam bomo povezavo za vstop in vabilo poslali po elektronski pošti. Na povezavi se naročite na obvestilo: http://arix.ago.fmf.uni-lj.si/.../dov/narocilo-obvestila.py.

📺 VIDEO: Posnetek dogodkaAvtor fotografije: Klemen Čotar