SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Prof. dr. Alenka Švab, prof. dr. Tina Kogovšek in prof. dr. Roman Kuhar bodo v petek, 27. 11. ob 10. uri  pripravili predavanje in razpravo o raziskovanju spolnosti v družboslovju. Konkretno se bomo osredotočili na raziskavo o spolnosti dijakov in dijakinj v Sloveniji – rezultate pa bomo predstavili skozi kratke video zapise rezultatov, nato pa sledi še razprava o tem, kako je mogoče raziskovati spolnost in kakšne težave imajo raziskovalke in raziskovalci pri tem.


Predavanje in predstavitev boste lahko spremljali na ZOOM povezavi https://uni-lj-si.zoom.us/j/93901638818.

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


 

 


V okviru Evropske noči raziskovalcev bomo 27. 11. 2020 na Oddelku za pedagogiko in andragogiko izvedli okroglo mizo na temo raziskovanja v vzgoji in izobraževanju. Na okrogli mizi bodo sodelovale profesorice in profesorji oddelka, središče pogovora pa bo oblikovanje odgovora na vprašanje, kaj nam raziskave povedo o odzivanju na trenutno epidemiološko situacijo na področju vzgoje in izobraževanja ter kako pedagogika in andragogika prispevata k oblikovanju vizij razvoja izobraževanja v postdigitalnem času.


V okviru okrogle mize bo predstavljen tudi kratki film z izbranimi vtisi sedanjih in nekdanjih študentov o študiju na oddelku za pedagogiko in andragogiko.  


Okroglo mizo s pričetkom ob 12:00 lahko spremljate na Zoom povezavi:
https://uni-lj-si.zoom.us/j/94558979869
Meeting ID: 945 5897 9869
Passcode: 404883


📺 VIDEO: posnetek dogodka


📺 VIDEO: Predstavitev Oddelka za pedagogiko in andragogiko FF UL

 


Oddelek za umetnostno zgodovino (FF). Predstavitev umetnostnozgodovinskih raziskovalnih metod in tehnik, tako z ožjega področja umetnostne zgodovine kot drugih humanističnih ved, pa tudi iz naravoslovnih znanosti. Letos bomo posebej predstavili tudi raziskovalno delo na področju arhitekture, še posebej srednjeveškega urbanizma. 

1. Predavanje ob 17:00: Umetnostna forenzika med humanistiko in naravoslovjem, prof. dr. Matej Klemenčič, FF UL 

2. Predavanje ob 17:30: Urban morphology - decoding the hidden memory of urban fabric / Urbana morfologija – razbiranje skritega spomina mestnega tkiva, David Kabalin, FF UL (predavanje bo v angleščini)

Predavanje lahko spremljate preko ZOOM povezave: https://uni-lj-si.zoom.us/j/92950686927, Meeting ID: 929 5068 6927


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Oddelka za umetnostno zgodovino (FF). Glavni cilj aktivnosti je vzpostaviti neposredni stik med javnostjo oz. gledalcem in umetnino. Gledalec naj spozna umetnino iz različnih gledišč, da mu postane domača, mu postane blizu. Področje umetnosti in umetnostne zgodovine je bilo nekdaj v Sloveniji veliko bolj vključeno v vsakdan javnosti, danes pa se odmika v zaledje prestižnega ali kompleksnega in v očeh splošne javnosti postaja nekaj tujega. S to aktivnostjo želimo obuditi stik med laikom in strokovnjakom s pomočjo posameznih umetniških del.


Aktivnost je vezana na približevanje umetnine splošni javnosti. To bo storjeno v krajšem videu. V njem bodo umetniki v svojih ateliejih pokazali, kako delajo in kaj. Poleg njih je v video vključenih tudi nekaj strokovnjakov oz. delujočih na področju umetnosti, ki so predstavili svoj pogled na umetnine.


 📺 VIDEO:


 

 


Revija Clotho, poimenovana po najmlajši izmed rojenic, po tisti, ki prede nit življenja, skuša vzpostaviti nov prostor na področju klasičnih študijev, kjer bo mogoče ustvarjati, raziskovati in se pri tem učiti. Wilamowitz je to področje slovito opredelil »po vsebini, ki je grško-rimska civilizacija v svojem bistvu in v vseh vidikih svojega obstoja«. Clotho sledi tej tradiciji in sprejema prispevke o grškem in latinskem jeziku – o leksikografiji, slovnici in širših jezikoslovnih vprašanjih. Raziskovati želi tradicionalna področja klasičnih študijev, književnost, tekstno kritiko, govorništvo, filozofijo in zgodovino; pa tudi arheologijo, numizmatiko, epigrafiko, papirologijo in paleografijo. Predvsem pa je revija zavezana ideji interdisciplinarnosti. Kot takšna sprejema z antiko povezane prispevke s področja umetnosti, glasbe, znanosti, religije in prava; pa tudi klasične tradicije in klasične recepcije, zgodovine klasičnih ved in slednjič – ter predvsem – prevajanja.


      Revija CLOTHO št. 1             Revija CLOTHO št. 2
 


 

 


Z izbranimi gosti bomo spregovorili o znanosti, pomenu raziskovalcev in njihovega dela za družbo ter osvetlili, kako lahko različni programi financiranja, ki jih nudi Evropska unija, pripomorejo k razvoju njihove kariere. Prenos dogodka v živo bo potekal 27. 11. 2020 ob 18. uri na https://vzivo.sta.si/


Na dogodku bodo sodelovali:

• prof. dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, 

 prof. dr. Roman Kuhar, dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani,

• dr. Stojan Sorčan, Nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020 - ukrepi Marie-Skłodowska-Curie (MSCA) pri MIZŠ,

• dr. Urška Lampe, prejemnica Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship (MSCA IF) štipendije, Università Ca' Foscari, Benetke, 

• dr. Manja Žebre, prejemnica Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship (MSCA IF) štipendije in raziskovalka na Geološkem zavodu Slovenije, 

• dr. Davor Kozmus, Nacionalna kontaktna oseba za HERA (Humanities in European Research Area) in CHANSE (Collaboration of Humanities and Social Science in Europe), pri MIZŠ, 

• prof. dr. Mojca Ramšak, raziskovalka, ki bo predstavila mednarodni projekt v okviru HERA, ki ga opravlja na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. 

Pogovor bo vodila Blažka Müller. Vljudno vabljeni!


Dogodek bosta prek svojih platform prenašala Humanistika, to si ti! in STA.


📺 VIDEO: posnetek dogodka