SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Oddelek za sociologijo (FF). Pogovor bosta vodili prof. dr. Milica Antić Gaber in asist. dr. Jasna Podreka; naši gostji bosta prof. dr. Renata Salecl in dr. Janja Komljenovič.

Akademski poklici sodijo med prestižnejše poklice, ki so najdlje v zgodovini ostali zaprti za ženske. V preteklosti so ženske imele celo prepoved vstopa na univerze ali njihove kampuse. Časi so prinesli številne spremembe in danes lahko opazimo, da delež žensk v akademskem polju pomembno narašča. Ženske so namreč dokazale, da so po svojih sposobnostih in odličnosti povsem enakovredne njihovim moškim kolegom. Kljub temu pa podatki kažejo, da se ženske v akademskem polju še vedno srečujejo z različnimi ovirami in steklenimi stropovi, ki jim onemogočajo popolno enakovredno konkuriranje z moškimi kolegi.  S sogovornicama, ki imata bogato zgodovino nacionalnega in mednarodnega akademskega delovanja, se bomo 


pogovarjali o tem, s kakšnimi ovirami sta se srečevali pri razvoju svojih karier v akademskem polju;  kakšne so prednosti delovanja v tem polju; kako sta se soočali z mejami, z izzivi in omejitvami dela na tem področju; kaj pomeni biti raziskovalka v Sloveniji in kako je s tem, če se primerjamo z drugimi  državami; kako je biti mlada raziskovalka in kakšne so prednosti biti že mednarodno uveljavljeno ime. 


Verjamemo, da bo pogovor nadvse zanimiv, zato na dogodek vabimo širšo javnost, še posebej pa vse tiste, ki jih raziskovalno delo privlači in se odločajo za poklic raziskovalke_ca na področju humanistike in družboslovja.


Dogodek lahko spremljate ob 11. uri na Zoom povezavi https://uni-lj-si.zoom.us/j/94980612238.

📺 VIDEO: Posnetek dogodka