SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Geologija je temelj razvoja moderne družbe. Kljub temu pa je tematika v formalnem izobraževalnem sistemu predstavljena pomanjkljivo. Z željo ustrezne priprave mladih na uspešno spopadanje z izzivi prihodnosti, na Geološkem zavodu Slovenija, v več EU projektih soustvarjamo učna gradiva in inovativna učila, ki tematiko geologije predstavijo na sodoben način. Da boste kot učitelji seznanjeni z možnostmi vključevanja pripravljenega gradiva v svoje delo in s tem prispevali k boljšemu izobraževanju mladih, vas vabimo, da se nam pridružite na predavanju. Predstavili vam bomo pripravljena učila ter način poučevanja z igrifikacijo, ki ga lahko uporabite v svojem razredu.
Geološki zavod Slovenije kot partner projektne aktivnosti Naravoslovnotehniške fakultete UL prireja predavanje, ki bo potekalo v živo na YouTube kanalu BetterGeo Education, 27. 11. 2020, ob 14.00 uri in bo trajalo 45 minut. Namenjeno je formalnim in neformalnim izobraževalcem otrok v osnovnih šolah.
Potek:
Kratka predstavitev pomena geologije za sodobno družbo
Kratka predstavitev učnih orodij (igra Minecraft z dodatkom BetterGeo, KamenCheck aplikacija) 
Demonstracija uporabe učnega materiala


📺 VIDEO: posnetek dogodka 


 

 


Pri zaključnem delu projekta Fenomen CHANEL sodelujejo študentke in študenti Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, OTGO, NTF, Univerze v Ljubljani pod mentorstvom prof. Almire Sadar, prof. Nataše Peršuh, prof. Elene Fajt in doc. Petje Zorec ter slovenski modni oblikovalci. V okviru projekta so študentke in študenti na osnovi sodobnih trajnostnih principov oblikovali malo črno obleko, ki naj bi bila prav tako univerzalna, brezčasna, radikalna in inovativna, kot je bila mala črna obleka Coco Chanel ob svojem nastanku pred skoraj 100 leti.  

Ob 19. uri bomo preko aplikacije Zoom razglasili 10 najboljših študentskih kreacij, ki bodo predstavljene tudi na letošnjem dogodku Elle Style Awards, ter podelili nagrade dvema najboljšima študentskima kreacijama.
Povezava do dogodka: https://uni-lj-si.zoom.us/j/97545040556, Meeting ID: 975 4504 0556.Za predstavitev so bili posneti modni video, modni katalog in modni editorial, ki bodo premierno vidni od 27. novembra dalje na spletni strani Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! in spletni strani Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, OTGO, NTF. Celoten projekt Mala črna obleka si lahko ogledate tudi na spetni strani https://www.kotofolio.si/project/mala-crna-obleka/.

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


🧥 Modni katalog malih črnih oblek:


📺 VIDEO:


🧥 Modni EDITORIAL:


 

 


Stavba Montanistika, ki je del Naravoslovnotehniške fakultete, je z arhitekturnega vidika izjemen objekt, ki je vpisan v register kulturne dediščine. Notranjost objekta krasijo številni kamniti elementi, ki stavbi poudarijo njeno monumentalnost, nosijo pa tudi pomembno informacijo o pridobivanju in uporabi naravnega kamna v preteklosti. Z geološkega vidika hodniki in avla Montanistike predstavljajo poseben geološki muzej, ki kot tak združuje naravno in kulturno dediščino.
Geologi z Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete in Geološkega zavoda Slovenije ter grafiki (mentorji in študenti) s Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete) stavbo postavili v virtualno okolje. Sprehod bo možen v slovenskem in angleškem jeziku.

Sprehod bomo preko spletnih povezav in dodatnih opisov zanimivosti v stavbi začeli že v ponedeljek, 23.11. in bo trajal do petka, 27.11., ko boste stavbo lahko v celoti raziskovali preko interaktivnih povezav na spletni strani Oddelka za geologijo.

Spremljajte dogodek na socialnih omrežjih: 
Oddelka za geologijo (https://www.facebook.com/ntfgeo) 
projekta Humanistika, to si ti!. 


Če ste dogodek zamudili, si ga lahko ogledate na strani:
https://www.ntf.uni-lj.si/og/news/zgodbe-montanistike-v-svetu-navidezne-resnicnosti-2/
https://www.ntf.uni-lj.si/og/en/news/stories-of-montanistika-in-the-world-of-virtual-reality-2/

YOU ROCK!