SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

📺 VIDEO:

 


Na Znanstvenem bazarju se lahko sprehodite med virtualnimi stojnicami, kjer s klikom na povezavo vstopite skozi spletna vrata pri projektu sodelujočih fakutet ali drugih ustanov. Med stojnicami se nahaja tudi EU kotiček z vsemi inforamcijami o delovanju Evropske unije, njenih članicah ter možnostih izobražervanja ali opravljanja raziskovalnega dela znotaj EU.


Vstop na Znanstveni bazar tukaj


 


 


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Biotehniške fakultete (BF). Hitre spremembe na številnih področjih tehnološkega razvoja so zaznamovale drugo polovico 20. in začetek 21. stoletja. Pričakovati je, da se bo tempo hitrih sprememb še nadaljeval. Spremembe so še posebej hitre na področju tehnološkega razvoja in vplivajo tudi na gospodarjenje z naravnimi viri. Številne rešitve, ki so se nam še pred dvajsetimi leti zdele nemogoče, so danes realnost. Biotehniška fakulteta je s svojim znanjem in raziskavami del teh rešitev ter še naprej prednjači tako v slovenskem kot tudi v mednarodnem prostoru. Oglejte si našo razstavo, kako na Biotehniški fakulteti z inženirskimi rešitvami dodajamo svoj košček k sestavljanki trajnostnega razvoja!


Razstavo si že lahko ogledate na spletni strani Biotehniške fakultete UL: http://www.bf.uni-lj.si/dekanat/raziskovalno-delo/inzenirsko-in-narava-za-potrebe-21-stoletja/ 

Otvoritev razstave pa bo 27. 11. 2020, ob 10. uri na povezavi: https://youtu.be/qMtsvgNcw0Q

📺 VIDEO: Posnetek otvoritve razstave:


Oddelek za arheologijo (FF). Rdeča nit bo kuharska delavnica, v kateri bova Polona Janežič in Manca Vinazza pripravljali prazgodovinske jedi na ognjiščih, ki smo jih poustvarili po zgledu najdenih ognjišč na arheoloških izkopavanjih. Kuhanje bo  potekalo zunaj, s pripomočki kakršne so poznali v prazgodovini.  


Poleg tega bomo pripravili več intervjujev z različnimi strokovnjaki, ki se na takšen ali drugačen način ukvarjajo s prehrano (arheozoologija, arheobotanika, naravoslovne analize lipidov in stabilnih izotopov, mleko v prazgodovini, analiza človeških kosti in prehrana človeka, vloga keramike v pripravi hrane in o načinih priprave in surovinah v prehrani v prazgodovini). 

Za vse zainteresirane bomo organizirali tekmovanje Arheo MasterChef. Komisija bo ob 20. uri slavnostno razglasila zmagovalca in predstavila ostale jedi, ki so jih tekmovalci pripravili. Glavni kriterij ocenjevanja bo uporaba primernih surovin glede na obdobje. 
Obenem bodo na voljo številni video posnetki, ki prikazujejo delo arheologa v okviru raziskovanja nekdanje  prehrane. 

Dogodek lahko spremljate 27. 11.2020 ob 11. uri na povezavi https://arheolog.eu/.

Dogodek Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! poteka v sodelovanju s projketom HERISTEM.
Dogodek lahko obiščete tudi na Facebook strani.
📺 Več video vsebin si lahko ogledate na You Tube kanalu Arheolog


📺 NAPOVEDNIK: Utrinki iz naše prazgodovinske kuhinje                                                           
                                                                                                                                  

📺 VIDEO:


ARHEOLOŠKI MASTER ŠEF: 
📺 VIDEO:Razglasitev zmagovalke_ca Archeo MAsterChefa📺 NAPOVEDNIK: Intervjuji raziskovalk in raziskovalcev s področja arheologije,
ki se pri svojih raziskavah ukvarjajo tudi z vprašanji o pretekli prehrani.


INTERVJUJI: za ogled, klikni na sliko📺 VIDEO: TV Ljubljana - intervju z arheologinjo Manco Vinazza

 


Raziskovalki Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete UL. Aktivna glasbenica in ustvarjalka Nagisa Moritoki Škof in muzikologinja Klara Hrvatin bosta modrovali o japonski glasbi, njenih značilnostih in posebnostih pri učenju japonske tradicionalne glasbe. Skozi prizmo nestrukturiranega intervjuja z Nagiso Moritoki Škof se bomo sprehodili po Japonskem in izvedeli več o njeni glasbeno-ustvarjalni poti ter predvsem o njenemu doprinosu k predstavljanju in ustvarjanju japonske glasbe v Sloveniji. Več o raziskovalkah in dogodku lahko prebere tukaj


Soudeleženci dogodka bodo lahko aktivno prisostvovali pri petju japonskih pesmi, prisluhnili zvokom iz instrumentov Nagise Moritoki Škof ter se pridružili pogovoru. Obenem je cilj aktivnosti širši množici predstaviti še dokaj nepoznana področja japonske glasbe, ter na praktičnih primerih osvetliti njene posebnosti, zgodovino in instrumente. Dogodek bo potekla prek Zoom aplikacije v petek, 27. 11. 2020, ob 17. uri.


Povezava do dogodka: https://uni-lj-si.zoom.us/j/7657615894

📺 VIDEO: Posnetek dogodka 

 


Raziskovalci Univerze v Ljubljani z različnih raziskovalnih področij (FF, FMF, BF, VF, FKKT) predstavijo poklic raziskovalca, kaj to pomeni in zakaj so se za ta poklic odločili. Dokumentarni film je nastal v projketu Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! 2018/2019. 

Dokumetarni film Raziskovanje je pustolovščina za um bo predvajan v petek, 27. 11. 2020, na RTV SLO 2 (spored) ob 17:05 uri


📺 VIDEO:


 

 


Vabljeni z nami v svet mavričnih barv sadja in zelenjave, in pomena njihovih sestavin za ohranjanje zdravja. Otroke čaka seznam mavrica zdravja, malo starejše pa odgovori na vprašanja ali obstajajo nadomestki in bližnjice za ohranjanje zdravja, o antioksidantih, sladkorju in priporočenih količinah. 

O obravnavanih temah bomo odgovarjali tudi na vaša vprašanja, če nam jih boste zastavili dne 27.11.2020 od 17.30 do 19.30 preko povezave, ki bo 27.11. na spletni strani Zdravje v barvah, vas bodo odgovori čakali od 1.12.2020 na spletni strani Zdravje v barvah. Zaradi omejitev programske opreme prosimo, da zapišete vaše vprašanje z do 250 znaki. Aktivnost so pripravili raziskovalke in raziskovalci Medicinske fakultete UL.


S klikom na sliko vstopite v portal Zdravje v Barvah


📺 VIDEO:Antipksidanti Welcome to explore with us the rainbow colours of fruit and vegetables, and their importance for health. A printable Healthy Rainbow list awaits the children. Answers to questions on the substitutes and shortcuts to stay healthy, on antioxidants, sugar and recommended amounts are prepared for grown-up children. We are looking forward to hearing from you about the discussed topics on 27/11/2020 from 5.30 pm to 7.30 pm through the link accessible from the Healthy Colours webpage. The answers will be posted in the Q&A section by December 1, 2020, at the Healthy Colours webpage.


Click on the picture to enter the page Healthy Colors


 

 


Oddelek za kemijo in biokemijo (FKKT). Letošnji dogodek za ERN »Ura kemijskih poskusov«  bo potekal na FKKT v petek, 27. novembra ob 18. uri v predavalnici B na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Večna pot 113. Prikazani poskusi bodo imeli za »rdečo nit« energijo, ki se pri nekaterih procesih porablja, pri drugih sprošča, oboje pa se lahko dogaja počasi ali hitro, predvsem pri sproščanju lahko tudi zelo hitro. Razlage ne bo veliko, bo kratka in poljudna, primerna za vsakogar, ki se nam bo pridružil, poskusi pa sami po sebi zanimivi.
Ker je že znano, da obiskovalci v predavalnico zaradi preprečevanja širjenje okužbe COVID-19 ne bose mogli priti, boste dogodek lahko spremljali po videokonferenčni zvezi preko CISCO Webex Meeting sistema, ki je nameščen v tej predavalnici. 


Dogodek se bo neposredno prenašal preko CISCO Webex Meeting sistema. Spremljanje bo možno ob 18. uri na:


Povezava: https://fkkt-uni-lj.webex.com/fkkt-uni-lj/j.php?MTID=m22d9860a5df9edd270642026b03e3bba
Meeting number: 121 113 1078
Password: Poskusi

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA), Katedra za farmacevtsko tehnologijo, bodo predstavili postopke izdelave tablet in s tem približali zdravila kot taka, ki lahko velikokrat v očeh ljudi predstavljajo neke vrste “tabu” temo. Prikazali in razložili bomo več postopkov izdelave tablet; vse od tehtanja, mešanja, stiskanja pa do končnega testiranja tablet (trdnosti, razpadnosti, in raztapljanje). S tem bomo pokazali, da gre sicer za kompleksne procese, ki pa iz preprostih sestavin vodijo do končnega izdelka – tablete.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za klinično biokemijo, bodo pokazali, da je DNA prisotna v vseh živih bitjih in da jo zlahka izoliramo iz sadja z običajnimi snovmi, ki jih sicer imamo doma. DNA bodo izolirali s pomočjo kuhinjske soli, detergenta za pomivanje posode in alkohola iz različnih vrst sadja.

📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo UL, Katedre za farmacevtsko biologijo, bodo prikazali postopek izdelave preprostega kozmetičnega izdelka – kopalne krogle, za katero sestavine najdemo prav v vsaki kuhinji. Naravna kozmetika, ki jo lahko izdelamo doma, je zabavna in sproščujoča, a se je moramo lotiti pametno. Pri izdelavi bodo poudarili pomen pravilnega formuliranja, ki vključuje na primer ustrezno izbiro in pripravo posameznih kozmetičnih sestavin ter uporabo zaščitnih rokavic. 

📺 VIDEO:
 


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA) bodo predstavili glavne vrste krvnih celic in njihovo vlogo v organizmu. Pripravili bodo razmaz kapilarne krvi, ga pobarvali in si svoje krvne celice ogledali pod mikroskopom. 


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za farmacevtsko kemijo, bodo predstavili kemijski poskus in ga razložili s pomočjo kemijske reakcije. Gledalci se lahko na osnovi enostavne demonstracije naučijo o katalizatorjih in njihovem vplivu na hitrost kemijske reakcije, eksotermnih reakcijah in dokazovanju produktov kemijske reakcije. Namen demonstracije je podati idejo o pomembnosti razumevanja dogajanja procesa na nivoju kemijske reakcije, kar v splošnem velja tudi za nekatera raziskovalna področja na področju farmacije.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke  in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za farmacevtsko kemijo, nas bodo poučili o morebitni toksičnosti uživanja koloidnega srebra kot zdravila v alternativni medicini. »Srebrovo zrcalo« je lep primer redoks reakcije, ki poteka v raztopini. Nastaja elementarno srebro, ki je težko topno in se obori na stekleni površini. Gledalce želimo poučiti o morebitni toksičnosti uživanja koloidnega srebra kot zdravila v alternativni medicini. Prekomeren vnos srebrovih ionov v telo povzroči nalaganje srebra v koži in drugih tkivih, kar strokovno imenujemo argirija.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za farmacevtsko kemijo, nam bodo preko izvedbe zanimivih poskusov poskušali navdušiti in približati kemijo, hkrati pa na enostaven in preprost način skozi potek poskusa razložili fizikalno kemijske lastnosti tekočin in razlogov za potek eksperimenta. S poskusom želimo otrokom razložiti fizikalno kemijske lastnosti tekočin in jim približati kemijo. Poleg tega lahko na primeru dvofaznega sistema olje-voda poučimo otroke o onesnaževanju morja z olji in njihovem vplivu na ekosistem.


📺 VIDEO: 

 


Video vas popelje med magnetne tekočine, magične kroglice in tehnologijo 3D tiskanja. Predstavili vam bomo, kako je lahko razvoj farmacevtskih oblik raznolik in združuje širša znanstvena in tehnološka področja. Video je bil posnet na UL FFA, Katedra za farmacevtsko tehnologijo in v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan ter podjetjem NANOS Sci.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Filozofske fakultete Univerze v Banja Luki bodo v sklopu aktivnosti Znanstveniki na terenu - pod vodo, na kopnem ali v laboratoriju predstavili različne dejavnosti nekaterih študijskih programov Filozofske fakultete v Banja Luki.
Filozofsko fakulteto v Banja Luki lahko obiščete tudi na njihovi Facebook strani ali na Instagramu: @filozofski_fakultet_banjaluka. 


1. Etnomuzikologija: Metodika poučevanja glasbene kulture, metodologija glasbene vzgoje

V domišljiji je lahko vse resnično - ritmični instrumenti iz recikliranega materiala
Darko Ratković, mag., višji asistent na Filozofski fakulteti Univerze v Banja Luki
Mag. Sanja Pupac, višja kustosinja etnomuzikolog Muzej Republike Srbske; višji asistent Akademije za umetnost Univerze v Banja Luki
Predstavljeni videoposnetek je zasnovan tako, da prikazuje dejavnosti delavnic na Filozofski fakulteti Univerze v Banja Luki. Vsebuje tudi predstavitev praktičnega dela oddelka v obliki vadnice za približevanje kreativnega pristopa k izdelavi ritmičnih instrumentov, namenjenih predšolskim in mlajšim šolskim otrokom. MA Sanja Pupac prikazuje, kako je mogoče izdelati def ali daire iz lepenke, žice, lepila in kovinskih zamaškov. G. Darko Ratković prikazuje postopek izdelave otroških bobnov in palic iz recikliranih materialov: plastičnih škatel, balonov, palic za žar in materialov za oblikovanje, medtem ko iz kartonskih žetonov iz ponjav, balonov, okrašenih s kolaž-papirjem in ilustracijami, naredi poseben boben v obliki Panove piščali. Vsi instrumenti se lahko uporabljajo za ritmično spremljavo pulta ali aranžmajev pesmi / igranja, pa tudi za ustvarjanje različnih oblik otroške glasbene ustvarjalnosti in za raziskovanje zvoka.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH). 


Tradicionalna glasbila - izobraževalna pobarvanka
Mag. Sanja Pupac, višja kustosinja etnomuzikologinja Muzej Republike Srbske; višja asistentka Akademije za umetnost Univerze v Banja Luki
Z različnimi glasbenimi in izobraževalnimi projektnimi dejavnostmi otroci že od malih nog spoznavajo pomen kulture in dediščine in na ta način vplivamo na ohranjanje običajev in tradicije naših ljudi. Takšna izobrazba je potreba naše družbe, ki živi v času nenehnih ekonomskih in socioloških sprememb in se kaže v vrednotah in vedenju mladih, in tudi družine nasploh. Izobraževalna pobarvanka tradicionalnih glasbil prikazuje del zbirke tradicionalnih glasbil, ki jih je podedoval Muzej Republike Srbske Banja Luka. Prvi del pobarvanke je posvečen osnovnim značilnostim tradicionalnih inštrumentov, njihovi organološki razdelitvi in ​​osnovnim značilnostim, drugi del pa predstavlja risbe izbranih inštrumentov, ki jih otroci lahko prosto okrasijo z barvicami, nalepkami in podobno.


Prenesi pobarvanko s klikom na sliko.
Pobarvanko lahko izberete tudi v angleškem ali srbskem jeziku. 


2. Laboratorij za eksperimentalno psihologijo (LEP-BL)

Dr. Svetlana Borojević, izredna profesorica na Filozofski fakulteti v Banja Luki
Dr. Strahinja Dimitrijevic, izredni profesor na Filozofski fakulteti v Banja Luki
Dr. Sonja Stančić, asistentka na Filozofski fakulteti v Banja Luki
Kratek film prikazuje dejavnosti Laboratorija za eksperimentalno psihologijo v zadnjih treh letih. LEP-BL je bil ustanovljen kot znanstvenoraziskovalna enota na Filozofski fakulteti v Banjaluki z namenom promocije eksperimentalne metode v psiholoških raziskavah. Film prikazuje najpomembnejše segmente dela Laboratorija, uokvirjene v isti primarni usmeritvi. Predstavljene so nekatere najpomembnejše ugotovitve eksperimentalnih poskusov na področjih pozornosti, jezikovne obdelave in odločanja. Pogovarjali smo se o različnih izobraževanjih, namenjenih usposabljanju študentov za samostojno eksperimentalno raziskovanje, pa tudi o znanstvenem pomenu naših dejavnosti, pa tudi o različnih vrstah promocije našega dela v širši skupnosti.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH).


3. Arheologija in zgodovina

Vrbanski meč v kamnu, kratki dokumentarni arheološki film
Dr. Ivana Pandžić, višja kustosinja arheologinja Muzej Republike Srbske, višja asistentka Filozofska fakulteta Univerza v Banjaluk
Janko Vračar, mag., muzejski svetovalec in zgodovinar
Ana Ćurić, mag., biologije
Kratek arheološki dokumentarec prikazuje lanskoletno odkritje srednjeveškega meča, zataknjenega v kamen na dnu reke Vrbas. Vest o odkritju je obšla cel svet svetu. Ta najdba enojnega ali barabskega meča v strugi Vrbasa ob vznožju mesta Zvečaj je pomembno arheološko odkritje, ker je bil na ozemlju mesta Banja Luka v zadnjih devetdesetih letih delovanja Muzeja Republike Srbske najden le en srednjeveški meč, ki je bil precej poškodovan in ki se danes hrani v Zbirki srednjeveškega orožja in oklepa. Odstranjevanje meča iz reke, njegovo čiščenje in ohranjanje je bila odlična priložnost za snemanje dokumentarnega filma, s katerim smo želeli popularizirati podvodno arheologijo in arheologijo nasploh, pomen ohranjanja kulturne dediščine na območju mesta Banja Luka kot tudi promocijo naravnih in zgodovinskih znamenitosti našega mesta. Poleg tega je v dokumentarnem filmu usoda meča povezana z najdiščem trdnjave Zvečaj in znanimi zgodovinskimi osebnostmi, ki so v poznem srednjem veku zaznamovale preteklost celotnega območja.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH).


Šola arheologije - Kastel 2020
Dr. Ivana Pandžić, višja kustosinja arheologinja Muzej Republike Srbske, višja asistentka Filozofska fakulteta Univerza v Banjaluki
Društvo arheologov Republike Srbske v sodelovanju z Muzejem Republike Srbske, Filozofska fakulteta, Univerza v Banjaluki, Filozofska fakulteta
Društvo arheologov Republike Srbske v sodelovanju z Muzejem Republike Srbske, Filozofsko fakulteto Univerze v Banjaluki, Filozofsko fakulteto Univerze v Vzhodnem Sarajevu in Republiškim inštitutom za kulturno, zgodovinsko in naravno dediščino Republike Srbske izvaja šolo arheologije v Banja Luki. Projekt sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje in kulturo Republike Srbske in Mesto Banja Luka, vključuje pa terensko delo za študente - arheološka izkopavanja na lokaciji Kastel ter strokovna javna predavanja predavateljev iz Srbije, Slovenije in BiH v Muzeju Republike Srbske.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH).


 

 


Stavba Montanistika, ki je del Naravoslovnotehniške fakultete, je z arhitekturnega vidika izjemen objekt, ki je vpisan v register kulturne dediščine. Notranjost objekta krasijo številni kamniti elementi, ki stavbi poudarijo njeno monumentalnost, nosijo pa tudi pomembno informacijo o pridobivanju in uporabi naravnega kamna v preteklosti. Z geološkega vidika hodniki in avla Montanistike predstavljajo poseben geološki muzej, ki kot tak združuje naravno in kulturno dediščino.
Geologi z Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete in Geološkega zavoda Slovenije ter grafiki (mentorji in študenti) s Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete) stavbo postavili v virtualno okolje. Sprehod bo možen v slovenskem in angleškem jeziku.

Sprehod bomo preko spletnih povezav in dodatnih opisov zanimivosti v stavbi začeli že v ponedeljek, 23.11. in bo trajal do petka, 27.11., ko boste stavbo lahko v celoti raziskovali preko interaktivnih povezav na spletni strani Oddelka za geologijo.

Spremljajte dogodek na socialnih omrežjih: 
Oddelka za geologijo (https://www.facebook.com/ntfgeo) 
projekta Humanistika, to si ti!. 


Če ste dogodek zamudili, si ga lahko ogledate na strani:
https://www.ntf.uni-lj.si/og/news/zgodbe-montanistike-v-svetu-navidezne-resnicnosti-2/
https://www.ntf.uni-lj.si/og/en/news/stories-of-montanistika-in-the-world-of-virtual-reality-2/

YOU ROCK!
 Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za medicino (MF). Človeško telo je sestavljeno iz več kot bilijona (milijon milijonov oz. 1 000 000 000 000) celic, ki pa so premajhne, da bi jih videli s prostim očesom. Skrivnostni svet celic se nam razkrije šele ob pogledu skozi okular mikroskopa. Vabljeni, da v mikro-svet pogledate s pomočjo mikroskopov na Inštitutu za biofiziko Medicinske Fakultete!

📺 Za vstop v mikro-svet kliknite na sliko


 

 


Slovenske pravljice v španščini predstavlja izbor slovenskih pravljic, ki so jih na Katedri za španski jezik Oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prevajali študentke in študenti magistrskega študija Hispanistike na seminarju iz prevajanja. Zbornik prevodov slovenskih pravljic v španski jezik izhaja v okviru letošnjega mednarodnega projekta Evropska noč raziskovalcev v sodelovanju z Znanstveno založbo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

📺 VIDEO: 


 

 


Avtorji, študentke in študent biologije ter njihove mentorice (Biotehniška fakulteta UL), smo ustvarili spletno učilnico, v kateri se boste lahko sprehodili od začetka časov pa vse do danes. Vstopili boste v časovno kapsulo in si ogledali najbolj razburljiva razpotja v razvoju naše vrste. Spoznali boste tudi najbolj napet del zgodbe, ki je pripeljala do - vas samih. S pomočjo izjemnih avtorskih ilustracij študentk biologije se boste seznanili s člani številne družine, od katerih so mnogi naši neposredni predniki. Navduševali se boste lahko nad sposobnostmi danes živečih primatov in svoje novo znanje preizkusili s simpatičnimi interaktivnimi nalogami. Nazadnje boste lahko stopili v čevlje čisto pravih paleoantropologov, znanstvenikov, ki preučujejo razvoj človeka. S pomočjo interaktivne naloge boste spoznali nekatere ključne meritve pri preučevanju fosilov, ob videoposnetkih spoznavali odlitke ključnih fosilnih lobanj in primerjali njihove ključne značilnosti. 


Avtorji želimo z aktivnostmi v spletni učilnici doseči boljše razumevanje evolucije človeka in njeno popularizacijo v splošni javnosti. 


Vstop v spletno učilnico bo mogoč med 23. 11. in 15. 2. 2021 na spletnem naslovu: https://e-pouk.bf.uni-lj.si/course/view.php?id=917
V spletno učilnico boste lahko vstopili s klikom na sivo obarvan gumb »Prijavite se kot gost«.


Vabljeni – razburljivo bo!


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo UL, Katedre za farmacevtsko biologijo, bodo prikazali postopek pridobivanja hlapnih snovi iz aromatičnih rastlin, tj. eteričnih olj in hidrolatov, ki jih v vsakdanjem življenju najdemo v številnih izdelkih, kot so npr. kozmetika, parfumi, čistila, prehranska dopolnila in zdravila. Pomemben vidik aktivnosti je tudi širjenje zavedanja o pravilni in varni uporabi eteričnih olj in hidrolatov. Te dišeče snovi so namreč v laični javnosti prepogosto predmet nekritične uporabe, ki lahko škodi našemu zdravju.


📺 VIDEO:


 


Raziskovalke UL Fakultete za farmacijo iz Katedre za farmacevtsko tehnologijo bodo prikazale otrokom ter širši laični javnosti raziskovalno dejavnost Fakultete za farmacijo na področju razvoja sodobnih kozmetičnih izdelkov, ki so v vsakdanjem življenju še posebej pomembni. Praktično bodo prikazale izdelavo kreme za nego suhe kože in otroške zobne paste. Otrokom in njihovim staršem želimo predstavili pomen rednega umivanja zob za zdravje ustne votline ter pomen vlažilnih krem pri podpiranju sijočega videza zdrave kože. 


📺 VIDEO: 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA) predstavijo krvne skupine in pomen njihovega določanja, predvsem v transfuzijski medicini.

📺 VIDEO: