SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Raziskovalke in raziskovalci Filozofske fakultete v Banja Luki bodo 27. 11. 2020 ob 14. uri predstavili kratki film na temo Izrazni in umetniški elementi v razvoju mlajših otrok. Sledil bo pogovor o filmu in tematiki raziskovanja s predšolskimi otroki. Moč si bo ogledati tudi terapevtske zgodbe, ki so jih napisale in ilustrirale študentke Filozofske fakultete v Banja Luki. 


Pogovor o filmu lahko ob 14. uri spremljate na povezavi: https://meet.google.com/kxp-pwoe-wxc.


Film:


Terapevtske zgodbe si lahko preberete s klikom na sliko.
Zgodbe so v srbskem jeziku.


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Oddelka za umetnostno zgodovino (FF). Glavni cilj aktivnosti je vzpostaviti neposredni stik med javnostjo oz. gledalcem in umetnino. Gledalec naj spozna umetnino iz različnih gledišč, da mu postane domača, mu postane blizu. Področje umetnosti in umetnostne zgodovine je bilo nekdaj v Sloveniji veliko bolj vključeno v vsakdan javnosti, danes pa se odmika v zaledje prestižnega ali kompleksnega in v očeh splošne javnosti postaja nekaj tujega. S to aktivnostjo želimo obuditi stik med laikom in strokovnjakom s pomočjo posameznih umetniških del.


Aktivnost je vezana na približevanje umetnine splošni javnosti. To bo storjeno v krajšem videu. V njem bodo umetniki v svojih ateliejih pokazali, kako delajo in kaj. Poleg njih je v video vključenih tudi nekaj strokovnjakov oz. delujočih na področju umetnosti, ki so predstavili svoj pogled na umetnine.


 📺 VIDEO:


 

 


Opozarjajo nas, da je kajenje škodljivo, pa vendar v vsakdanjem življenju dolgo časa ne opazimo, da bi nam lahko kajenje ali pasivno kajenje škodilo. Raziskovalke in raziskovalci Zdravstvene in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani smo pogledali v kožo, tako, da smo izmerili količino s starostjo povezanih sprememb beljakovin kože. Več si lahko ogledate v kratkem filmu Dim. Vabljeni! 


📺 VIDEO si lahko pogledate tudi na povezavi: https://csr-lab.si/zdravjevbarvah/


We are surrounded by warnings that smoking is harmful, yet most of the smokers seem to be doing fine. Researchers from the Faculty of Health Sciences and Faculty of Medicine of the University of Ljubljana looked into the skin by measuring amounts of age-related modifications of skin proteins. Welcome to the movie Smoke.


📺 To view the movie, click on the following link: https://csr-lab.si/en/healthy-colours/