SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Pisarna za prenos znanja UL se bo predstavila s predstavitvijo v petek, 27. 11.2020, ob 10. uri. Izvedena bo preko orodja Zoom.


Delavnico bosta izvedla Dominik Bagola in Nina Smerdu, pridružil pa se jima bo tudi Martin Lipovšek, ki je nedavno zaključil magistrski študij na UL FF. Predstavil bo svojo inovacijo in kako pri njenem razvoju in oblikovanju sodelujemo v Pisarni.


Vsebina: Inovacije s področij družboslovja, humanistike in umetnosti – ULovimo potencial!


1. Predstavitev aktivnosti za prenos znanja na UL
2. Splošno o intelektualni lastnini
3. Raznolik portfelj univerzitetne intelektualne lastnine 
4. Razlika med prenosom znanja in prenosom tehnologij 
5. Izzivi prenosa netehnološkega znanja na trg 
6. Netehnološko znanje v akciji – predstavitev dobre prakse (Martin Lipovšek)


Več informacij: spletna stran dogodka


Spletna povezava do dogodka: Zoom.

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


 


 

 


Rektorat Univerze v Ljubljani (v okviru projekta OpenAIRE-Advance) in Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pripravljata Posvet o spreminjanju vrednotenja raziskovalne dejavnosti. Glavni pudarki posveta bodo Deklaracija DORA, evropske smernice, primeri dobrih praks iz tujine in slovenski okvir. 


Posvet bo potekal preko aplikacije Zoom z neposrednim prenosom na YouTube (dostopno na zavihku “Video”). Prijava na posvet preko Zoom aplikacije je obvezna in brezplačna (PRIJAVA). Prijavljeni boste pred posvetom na e-pošto prejeli Zoom povezavo. Na zavihku “Video” bo možno spremljati neposredni prenos na YouTube (prijava ni potrebna).
Gostje iz tujine bodo predavali v angleškem jeziku. Moderatorji bodo sodelujoče predstavili v slovenskem jeziku.


Podrobnejši program si lahko ogledate na povezavi PROGRAM ali angleškem jeziku na povezavi PROGRAMME.


 

 


Oddelek za sociologijo (FF). Pogovor bosta vodili prof. dr. Milica Antić Gaber in asist. dr. Jasna Podreka; naši gostji bosta prof. dr. Renata Salecl in dr. Janja Komljenovič.

Akademski poklici sodijo med prestižnejše poklice, ki so najdlje v zgodovini ostali zaprti za ženske. V preteklosti so ženske imele celo prepoved vstopa na univerze ali njihove kampuse. Časi so prinesli številne spremembe in danes lahko opazimo, da delež žensk v akademskem polju pomembno narašča. Ženske so namreč dokazale, da so po svojih sposobnostih in odličnosti povsem enakovredne njihovim moškim kolegom. Kljub temu pa podatki kažejo, da se ženske v akademskem polju še vedno srečujejo z različnimi ovirami in steklenimi stropovi, ki jim onemogočajo popolno enakovredno konkuriranje z moškimi kolegi.  S sogovornicama, ki imata bogato zgodovino nacionalnega in mednarodnega akademskega delovanja, se bomo 


pogovarjali o tem, s kakšnimi ovirami sta se srečevali pri razvoju svojih karier v akademskem polju;  kakšne so prednosti delovanja v tem polju; kako sta se soočali z mejami, z izzivi in omejitvami dela na tem področju; kaj pomeni biti raziskovalka v Sloveniji in kako je s tem, če se primerjamo z drugimi  državami; kako je biti mlada raziskovalka in kakšne so prednosti biti že mednarodno uveljavljeno ime. 


Verjamemo, da bo pogovor nadvse zanimiv, zato na dogodek vabimo širšo javnost, še posebej pa vse tiste, ki jih raziskovalno delo privlači in se odločajo za poklic raziskovalke_ca na področju humanistike in družboslovja.


Dogodek lahko spremljate ob 11. uri na Zoom povezavi https://uni-lj-si.zoom.us/j/94980612238.

📺 VIDEO: Posnetek dogodka 


 

 


V času francoske revolucije je postal boj za človekove pravice tudi feministični boj, ki je kulminiral v Pravicah ženske Olympe de Gouges. Dogodek "Ozarjena noč" je namenjen predstavitvi razsvetljenskega feminizma in njegovega nadaljevanja v "dobi psihoanalize" ter "stoletju marksizma", v ospredje pa bo postavljen pomen vprašanja Kaj hoče ženska? za današnji čas.

Sodelujejo:
Eva D. Bahovec, Sabina Brečko, Bara Kolenc, Polona Mesec, Tatjana Rozman, Eva Smrekar, Nina Žnidaršič    
Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta v sodelovanju z Društvom za kulturološke raziskave in Festivalom Mesto žensk


Dogodka se lahko udeležite v petek, 27. 11. 2020, ob 12:00 na Zoom povezavi: https://us02web.zoom.us/j/86357132654?pwd=Z011a2I0elpSU2tNTDBLMDNNNVlqZz09
Meeting ID: 863 5713 2654
Passcode: 575154

📺 VIDEO: Posnetek dogodka