SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Letošnji Festival Antika se bo odvijal v obliki spletnih delavnic, kjer bodo udeleženci spoznavali različne vidike življenja v antiki (antično Emono, življenje v rimski vojski, rimske napise, starogrške in rimske bogove). Prek interaktivnih jezikovnih delavnic se bodo predvsem učenci in dijaki seznanjali z osnovami obeh klasičnih jezikov in z njuno navzočnostjo v kulturi naše preteklosti in vsakdana.


1. SPREHOD PO EMONI ob 11.00 in 13.55 na povezavi:
https://uni-lj-si.zoom.us/j/94073390850?pwd=Y3NPTGtoOW1SQTl0bXVuT3FVOTQwZz09
Meeting ID: 940 7339 0850, Passcode: 069025.
Delavnico izvaja mag. Nataša Gaši (Društvo Vespesjan).

2. RIMSKA VOJSKA ob 7.45, 9.00, 10.45 na povezavi: https://arnes-si.zoom.us/j/95542579616
Meeting ID: 955 4257 9616.
Delavnico izvaja Miha Franca (Društvo Vespesjan).

3. ANTIČNI BOGOVI V UMETNIŠKEM ZINU ob 9.00, 9.45, 10.40 in 13.25 (prijava na delavnico na: festivalantika@gmail.com).
Delavnico izvaja Neža Vrtovec.

4. RIMSKI NAPISI ob 10.15 in 13.00 (prijava na delavnico na: festivalantika@gmail.com).
Delavnico izvaja dr. Anja Ragolič (Inštitut za arheologijo, ZRC SAZU).

5. HIPER! SUPER! (Že veš, da staro grščino in latinščino uporabljaš vsak dan?) ob 9.00, 9.45, 11.30 in 13.30 (prijava na delavnico na: festivalantika@gmail.com).
Delavnico izvajata Meta Skubic in Klara Keršič (Slovenski šolski muzej) pod mentorstvom dr. Andreje Inkret.

6. LATINE LOQUI AMO (Ave. Quomodo vales?) ob 9.00 in 10.00 (prijava na delavnico na: festivalantika@gmail.com).
Delavnico izvaja Živa Kham Omahen.

7. PUER QUI VIXIT: Harry Potter in latinščina ob 13.00 in 14.30 (prijava na delavnico na: festivalantika@gmail.com).
Delavnico izvajata Julija Hoda (OŠ Prežihov Voranc) in Meta Skubic.


 


 

 


Pisarna za prenos znanja UL se bo predstavila s predstavitvijo v petek, 27. 11.2020, ob 10. uri. Izvedena bo preko orodja Zoom.


Delavnico bosta izvedla Dominik Bagola in Nina Smerdu, pridružil pa se jima bo tudi Martin Lipovšek, ki je nedavno zaključil magistrski študij na UL FF. Predstavil bo svojo inovacijo in kako pri njenem razvoju in oblikovanju sodelujemo v Pisarni.


Vsebina: Inovacije s področij družboslovja, humanistike in umetnosti – ULovimo potencial!


1. Predstavitev aktivnosti za prenos znanja na UL
2. Splošno o intelektualni lastnini
3. Raznolik portfelj univerzitetne intelektualne lastnine 
4. Razlika med prenosom znanja in prenosom tehnologij 
5. Izzivi prenosa netehnološkega znanja na trg 
6. Netehnološko znanje v akciji – predstavitev dobre prakse (Martin Lipovšek)


Več informacij: spletna stran dogodka


Spletna povezava do dogodka: Zoom.

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


 


 


Oddelek za arheologijo (FF). Rdeča nit bo kuharska delavnica, v kateri bova Polona Janežič in Manca Vinazza pripravljali prazgodovinske jedi na ognjiščih, ki smo jih poustvarili po zgledu najdenih ognjišč na arheoloških izkopavanjih. Kuhanje bo  potekalo zunaj, s pripomočki kakršne so poznali v prazgodovini.  


Poleg tega bomo pripravili več intervjujev z različnimi strokovnjaki, ki se na takšen ali drugačen način ukvarjajo s prehrano (arheozoologija, arheobotanika, naravoslovne analize lipidov in stabilnih izotopov, mleko v prazgodovini, analiza človeških kosti in prehrana človeka, vloga keramike v pripravi hrane in o načinih priprave in surovinah v prehrani v prazgodovini). 

Za vse zainteresirane bomo organizirali tekmovanje Arheo MasterChef. Komisija bo ob 20. uri slavnostno razglasila zmagovalca in predstavila ostale jedi, ki so jih tekmovalci pripravili. Glavni kriterij ocenjevanja bo uporaba primernih surovin glede na obdobje. 
Obenem bodo na voljo številni video posnetki, ki prikazujejo delo arheologa v okviru raziskovanja nekdanje  prehrane. 

Dogodek lahko spremljate 27. 11.2020 ob 11. uri na povezavi https://arheolog.eu/.

Dogodek Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! poteka v sodelovanju s projketom HERISTEM.
Dogodek lahko obiščete tudi na Facebook strani.
📺 Več video vsebin si lahko ogledate na You Tube kanalu Arheolog


📺 NAPOVEDNIK: Utrinki iz naše prazgodovinske kuhinje                                                           
                                                                                                                                  

📺 VIDEO:


ARHEOLOŠKI MASTER ŠEF: 
📺 VIDEO:Razglasitev zmagovalke_ca Archeo MAsterChefa📺 NAPOVEDNIK: Intervjuji raziskovalk in raziskovalcev s področja arheologije,
ki se pri svojih raziskavah ukvarjajo tudi z vprašanji o pretekli prehrani.


INTERVJUJI: za ogled, klikni na sliko📺 VIDEO: TV Ljubljana - intervju z arheologinjo Manco Vinazza

 


Raziskovalki Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete UL. Aktivna glasbenica in ustvarjalka Nagisa Moritoki Škof in muzikologinja Klara Hrvatin bosta modrovali o japonski glasbi, njenih značilnostih in posebnostih pri učenju japonske tradicionalne glasbe. Skozi prizmo nestrukturiranega intervjuja z Nagiso Moritoki Škof se bomo sprehodili po Japonskem in izvedeli več o njeni glasbeno-ustvarjalni poti ter predvsem o njenemu doprinosu k predstavljanju in ustvarjanju japonske glasbe v Sloveniji. Več o raziskovalkah in dogodku lahko prebere tukaj


Soudeleženci dogodka bodo lahko aktivno prisostvovali pri petju japonskih pesmi, prisluhnili zvokom iz instrumentov Nagise Moritoki Škof ter se pridružili pogovoru. Obenem je cilj aktivnosti širši množici predstaviti še dokaj nepoznana področja japonske glasbe, ter na praktičnih primerih osvetliti njene posebnosti, zgodovino in instrumente. Dogodek bo potekla prek Zoom aplikacije v petek, 27. 11. 2020, ob 17. uri.


Povezava do dogodka: https://uni-lj-si.zoom.us/j/7657615894

📺 VIDEO: Posnetek dogodka 

 


Oddelek za psihologijo (FF). Predstavili bomo prehranske preference in različne motive za zdravo prehranjevanje. Udeleženci boste izkustveno izvedli eno od vaj senzorne edukacije kot metode prehrambne vzgoje za vse generacije. Prosimo vas, da si pred sodelovanjem priskrbite 3 sadne jogurte različnih proizvajalcev ALI 3 jabolka različnih sort ALI 3 različne sirne namaze ALI vrečke rozin treh različnih sort. 


Spletna delavnica bo potekala 27. 11. 2020 od 17.00 do 18.30 na povezavi Zoom: https://uni-lj-si.zoom.us/j/92506116105 (Meeting ID: 925 0611 6105).

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za matematiko in fiziko so pripravili program ki bo potekal na daljavo. Sestavljen je iz več krajših prispevkov naših sodelavcev in znanstvenikov, ki nas bodo popeljali po observatoriju in prikazov praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Predstavitve bodo prilagojene učnemu programu astronomije v osnovni šoli. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.


Program:
18:00 Samo Ilc in Rok Vogrinčič: Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov
18:20 dr. Janez Kos: Kaj bomo letos opazovali na nebu
18:40 dr. Dunja Fabjan: Kratke novice iz vesolja
19:00 prof. dr. Tomaž Zwitter: Preučevanje sestave asteroidov
Asteroidi so manjša telesa v Osončju, njihova sestava pa nam lahko razkrije, kakšna je bila mešanica snovi, ko je Osončje komaj nastalo. Najboljši način za spoznavanje te sestave je, da jo proučimo v laboratorijih na Zemlji. V prispevku bomo orisali, kako poteka vesoljska odprava do asteroida in nazaj, in našteli dosedanje uspešne primere. Eden od njih se bo zaključil 6. decembra letos, ko bo sonda Hayabusa 2 prinesla snov, nabrano na asteroidu Ryugu.
19:20 Bojan Dintinjana in Herman Mikuž: Delavnica opazovanje s teleskopom
V nocojšnji delavnici bomo opazovali z robotskim teleskopom in CCD kamero na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Luna je tri dni pred ščipom in bo s svojim sijem prevladovala nebu. V primeru ugodnih vremenskih pogojev bomo naredili sprehod po naši Galaksiji s teleskopom. Ogledali si bomo zvezde in zvezdne kopice, planetarne in plinske meglice v okolici ter kroglaste kopice v haloju naše galaksije. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z orodji virtualnega observatorija. Delavnica traja 60 minut.


Prireditev bo potekala preko aplikacije Zoom. Iz varnostnih razlogov vam bomo povezavo za vstop in vabilo poslali po elektronski pošti. Na povezavi se naročite na obvestilo: http://arix.ago.fmf.uni-lj.si/.../dov/narocilo-obvestila.py.

📺 VIDEO: Posnetek dogodkaAvtor fotografije: Klemen Čotar


 

 


Slovenske pravljice v španščini predstavlja izbor slovenskih pravljic, ki so jih na Katedri za španski jezik Oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prevajali študentke in študenti magistrskega študija Hispanistike na seminarju iz prevajanja. Zbornik prevodov slovenskih pravljic v španski jezik izhaja v okviru letošnjega mednarodnega projekta Evropska noč raziskovalcev v sodelovanju z Znanstveno založbo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

📺 VIDEO: