SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Raziskovalke in raziskovalci Filozofske fakultete v Banja Luki bodo 27. 11. 2020 ob 14. uri predstavili kratki film na temo Izrazni in umetniški elementi v razvoju mlajših otrok. Sledil bo pogovor o filmu in tematiki raziskovanja s predšolskimi otroki. Moč si bo ogledati tudi terapevtske zgodbe, ki so jih napisale in ilustrirale študentke Filozofske fakultete v Banja Luki. 


Pogovor o filmu lahko ob 14. uri spremljate na povezavi: https://meet.google.com/kxp-pwoe-wxc.


Film:


Terapevtske zgodbe si lahko preberete s klikom na sliko.
Zgodbe so v srbskem jeziku.


 

 


Raziskovalci Univerze v Ljubljani z različnih raziskovalnih področij (FF, FMF, BF, VF, FKKT) predstavijo poklic raziskovalca, kaj to pomeni in zakaj so se za ta poklic odločili. Dokumentarni film je nastal v projketu Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! 2018/2019. 

Dokumetarni film Raziskovanje je pustolovščina za um bo predvajan v petek, 27. 11. 2020, na RTV SLO 2 (spored) ob 17:05 uri


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Oddelka za umetnostno zgodovino (FF). Glavni cilj aktivnosti je vzpostaviti neposredni stik med javnostjo oz. gledalcem in umetnino. Gledalec naj spozna umetnino iz različnih gledišč, da mu postane domača, mu postane blizu. Področje umetnosti in umetnostne zgodovine je bilo nekdaj v Sloveniji veliko bolj vključeno v vsakdan javnosti, danes pa se odmika v zaledje prestižnega ali kompleksnega in v očeh splošne javnosti postaja nekaj tujega. S to aktivnostjo želimo obuditi stik med laikom in strokovnjakom s pomočjo posameznih umetniških del.


Aktivnost je vezana na približevanje umetnine splošni javnosti. To bo storjeno v krajšem videu. V njem bodo umetniki v svojih ateliejih pokazali, kako delajo in kaj. Poleg njih je v video vključenih tudi nekaj strokovnjakov oz. delujočih na področju umetnosti, ki so predstavili svoj pogled na umetnine.


 📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Filozofske fakultete Univerze v Banja Luki bodo v sklopu aktivnosti Znanstveniki na terenu - pod vodo, na kopnem ali v laboratoriju predstavili različne dejavnosti nekaterih študijskih programov Filozofske fakultete v Banja Luki.
Filozofsko fakulteto v Banja Luki lahko obiščete tudi na njihovi Facebook strani ali na Instagramu: @filozofski_fakultet_banjaluka. 


1. Etnomuzikologija: Metodika poučevanja glasbene kulture, metodologija glasbene vzgoje

V domišljiji je lahko vse resnično - ritmični instrumenti iz recikliranega materiala
Darko Ratković, mag., višji asistent na Filozofski fakulteti Univerze v Banja Luki
Mag. Sanja Pupac, višja kustosinja etnomuzikolog Muzej Republike Srbske; višji asistent Akademije za umetnost Univerze v Banja Luki
Predstavljeni videoposnetek je zasnovan tako, da prikazuje dejavnosti delavnic na Filozofski fakulteti Univerze v Banja Luki. Vsebuje tudi predstavitev praktičnega dela oddelka v obliki vadnice za približevanje kreativnega pristopa k izdelavi ritmičnih instrumentov, namenjenih predšolskim in mlajšim šolskim otrokom. MA Sanja Pupac prikazuje, kako je mogoče izdelati def ali daire iz lepenke, žice, lepila in kovinskih zamaškov. G. Darko Ratković prikazuje postopek izdelave otroških bobnov in palic iz recikliranih materialov: plastičnih škatel, balonov, palic za žar in materialov za oblikovanje, medtem ko iz kartonskih žetonov iz ponjav, balonov, okrašenih s kolaž-papirjem in ilustracijami, naredi poseben boben v obliki Panove piščali. Vsi instrumenti se lahko uporabljajo za ritmično spremljavo pulta ali aranžmajev pesmi / igranja, pa tudi za ustvarjanje različnih oblik otroške glasbene ustvarjalnosti in za raziskovanje zvoka.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH). 


Tradicionalna glasbila - izobraževalna pobarvanka
Mag. Sanja Pupac, višja kustosinja etnomuzikologinja Muzej Republike Srbske; višja asistentka Akademije za umetnost Univerze v Banja Luki
Z različnimi glasbenimi in izobraževalnimi projektnimi dejavnostmi otroci že od malih nog spoznavajo pomen kulture in dediščine in na ta način vplivamo na ohranjanje običajev in tradicije naših ljudi. Takšna izobrazba je potreba naše družbe, ki živi v času nenehnih ekonomskih in socioloških sprememb in se kaže v vrednotah in vedenju mladih, in tudi družine nasploh. Izobraževalna pobarvanka tradicionalnih glasbil prikazuje del zbirke tradicionalnih glasbil, ki jih je podedoval Muzej Republike Srbske Banja Luka. Prvi del pobarvanke je posvečen osnovnim značilnostim tradicionalnih inštrumentov, njihovi organološki razdelitvi in ​​osnovnim značilnostim, drugi del pa predstavlja risbe izbranih inštrumentov, ki jih otroci lahko prosto okrasijo z barvicami, nalepkami in podobno.


Prenesi pobarvanko s klikom na sliko.
Pobarvanko lahko izberete tudi v angleškem ali srbskem jeziku. 


2. Laboratorij za eksperimentalno psihologijo (LEP-BL)

Dr. Svetlana Borojević, izredna profesorica na Filozofski fakulteti v Banja Luki
Dr. Strahinja Dimitrijevic, izredni profesor na Filozofski fakulteti v Banja Luki
Dr. Sonja Stančić, asistentka na Filozofski fakulteti v Banja Luki
Kratek film prikazuje dejavnosti Laboratorija za eksperimentalno psihologijo v zadnjih treh letih. LEP-BL je bil ustanovljen kot znanstvenoraziskovalna enota na Filozofski fakulteti v Banjaluki z namenom promocije eksperimentalne metode v psiholoških raziskavah. Film prikazuje najpomembnejše segmente dela Laboratorija, uokvirjene v isti primarni usmeritvi. Predstavljene so nekatere najpomembnejše ugotovitve eksperimentalnih poskusov na področjih pozornosti, jezikovne obdelave in odločanja. Pogovarjali smo se o različnih izobraževanjih, namenjenih usposabljanju študentov za samostojno eksperimentalno raziskovanje, pa tudi o znanstvenem pomenu naših dejavnosti, pa tudi o različnih vrstah promocije našega dela v širši skupnosti.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH).


3. Arheologija in zgodovina

Vrbanski meč v kamnu, kratki dokumentarni arheološki film
Dr. Ivana Pandžić, višja kustosinja arheologinja Muzej Republike Srbske, višja asistentka Filozofska fakulteta Univerza v Banjaluk
Janko Vračar, mag., muzejski svetovalec in zgodovinar
Ana Ćurić, mag., biologije
Kratek arheološki dokumentarec prikazuje lanskoletno odkritje srednjeveškega meča, zataknjenega v kamen na dnu reke Vrbas. Vest o odkritju je obšla cel svet svetu. Ta najdba enojnega ali barabskega meča v strugi Vrbasa ob vznožju mesta Zvečaj je pomembno arheološko odkritje, ker je bil na ozemlju mesta Banja Luka v zadnjih devetdesetih letih delovanja Muzeja Republike Srbske najden le en srednjeveški meč, ki je bil precej poškodovan in ki se danes hrani v Zbirki srednjeveškega orožja in oklepa. Odstranjevanje meča iz reke, njegovo čiščenje in ohranjanje je bila odlična priložnost za snemanje dokumentarnega filma, s katerim smo želeli popularizirati podvodno arheologijo in arheologijo nasploh, pomen ohranjanja kulturne dediščine na območju mesta Banja Luka kot tudi promocijo naravnih in zgodovinskih znamenitosti našega mesta. Poleg tega je v dokumentarnem filmu usoda meča povezana z najdiščem trdnjave Zvečaj in znanimi zgodovinskimi osebnostmi, ki so v poznem srednjem veku zaznamovale preteklost celotnega območja.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH).


Šola arheologije - Kastel 2020
Dr. Ivana Pandžić, višja kustosinja arheologinja Muzej Republike Srbske, višja asistentka Filozofska fakulteta Univerza v Banjaluki
Društvo arheologov Republike Srbske v sodelovanju z Muzejem Republike Srbske, Filozofska fakulteta, Univerza v Banjaluki, Filozofska fakulteta
Društvo arheologov Republike Srbske v sodelovanju z Muzejem Republike Srbske, Filozofsko fakulteto Univerze v Banjaluki, Filozofsko fakulteto Univerze v Vzhodnem Sarajevu in Republiškim inštitutom za kulturno, zgodovinsko in naravno dediščino Republike Srbske izvaja šolo arheologije v Banja Luki. Projekt sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje in kulturo Republike Srbske in Mesto Banja Luka, vključuje pa terensko delo za študente - arheološka izkopavanja na lokaciji Kastel ter strokovna javna predavanja predavateljev iz Srbije, Slovenije in BiH v Muzeju Republike Srbske.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH).


 

 


Opozarjajo nas, da je kajenje škodljivo, pa vendar v vsakdanjem življenju dolgo časa ne opazimo, da bi nam lahko kajenje ali pasivno kajenje škodilo. Raziskovalke in raziskovalci Zdravstvene in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani smo pogledali v kožo, tako, da smo izmerili količino s starostjo povezanih sprememb beljakovin kože. Več si lahko ogledate v kratkem filmu Dim. Vabljeni! 


📺 VIDEO si lahko pogledate tudi na povezavi: https://csr-lab.si/zdravjevbarvah/


We are surrounded by warnings that smoking is harmful, yet most of the smokers seem to be doing fine. Researchers from the Faculty of Health Sciences and Faculty of Medicine of the University of Ljubljana looked into the skin by measuring amounts of age-related modifications of skin proteins. Welcome to the movie Smoke.


📺 To view the movie, click on the following link: https://csr-lab.si/en/healthy-colours/


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Veterinarske fakultete UL. V okviru naše aktivnosti smo želeli otrokom predstaviti življenje čebel in njihov pomen za življenje ljudi.  Ker zaradi trenutne situacije otroci ne morejo priti na travnik pred čebelnjak Veterinarske fakultete UL, smo se odločili, da posnamemo filmček, v katerem 10-letna Lilija otrokom predstavi čebele in njihovo življenje. V okviru projekta smo izdali tudi pravljico Leonore Nardoni z naslovom Čebelici Zoja in Zara na medeni cesti. Knjigice bomo razdelili med otroke v vrtcih in šolah, da pa bi pravljica dosegla čim več otrok, je avtorica zgodbo predstavila tudi v filmčku, ki si ga lahko ogledate na spletu. 


Video: Čebelici Zoja in Zara na medeni cesti


Video:Življenje čebel:


 

 


Oddelek za anglistiko (FF). Glavni cilj aktivnosti Povej mi pravljico! je predšolskim otrokom preko pripovedovanja pravljic na kratko predstaviti poklic raziskovalca/raziskovalke, predvsem pa raziskovalko kot človeka, ki počne še kaj drugega kot raziskuje. 

📺 VIDEO:

 


Oddelek za etnologijo in antropologijo (FF). S serijo videov Raziskovalna področja v etnologiji želimo širšo javnost preko 5-10 minutnih videov, dostopnih na spletu, seznaniti z nekaterimi od področij raziskovanja, in sicer z:  Etnologijo Slovenije, Etnologijo Balkana, Etnološko muzeologijo in Etnološkim konzervatorstvom. O svojih raziskavah, razvoju področja, načinih poučevanja s terenskimi vajami in nekaterih ključnih vprašanjih ob fotografskem gradivu govorijo: zasl.prof.dr Janez Bogataj, izr. prof. dr. Mateja Habinc, prof, dr. Božidar Jezernik, izr. Prof. dr. Alenka Bartulović, izr. prof. dr. Jože Hudales in izr. prof. dr. Vito Hazler. 


Avtor filmov je Žiga Gorišek, nastali so v okviru Evropske noči raziskovalcev na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete, UL.


📺 VIDEO: Etnologija Slovenije    


📺 VIDEO: Etnologija Balkana


📺 VIDEO: Etnološka muzeologija


📺 VIDEO: Etnološko konservatorstvo, Kultura stavbarstva in bivanja