SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Vabljeni na filozofski pomenek med štirimi filozofi iz azijskih filozofsko-religijskih tradicij, Buddho, Kanádo, Konfucijem in Lie Zijem. Filozofi, ki so pri neutrudnem iskanju odgovorov na ključna vprašanja o človekovi eksistenci in svetu ter pri usvajanju resnice ubirali drugačne poti, se bodo tokrat srečali pod zvezdami v virtualnih univerzumih in si v živahnih filozofskih pomenkih izmenjali svoje poglede in ideje.  
Nastopajoči: 
študenta filozofije na FF UL Maša Poljšak Kus in Zmago Švajncer Vrečko, bivša študentka sociologije na FF UL Devina Flores
Vodja aktivnosti: doc. dr. Nina Petek, Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete


Povezava do gledališke predstave:
   

Gledališki list:


 

 


Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete se tudi letos pridružuje projektu Noč raziskovanja. Njihov doprinos je gledališka predstava v angleščini s ponosnim naslovom Becoming Human (Postajati človek). Z njo so želeli preseči ločnico med filozofijo in umetnostjo ter gledalkam in gledalcem na zabaven in hkrati zanimiv način približati sodobno kitajsko filozofijo skozi optiko Mojstra Lija, katerega dejansko ime je Li Zehou. Njegova filozofija oživi skozi pogovor igralk in igralcev, ki uprizarjajo tri berlinske študente (Mani, Karl in Kong Qiu) in študentko (Hannah) in hkrati predstavljajo simbole mislecev in mislic kot so Immanuel Kant, Karl Marx, Hannah Arendt in Konfucij. Zanimajo jih vprašanja človeškosti, smisla življenja, idejne zgodovine, šamanskih prednikov vzhodnoazijskih kultur ter transkulturne filozofije. Njihovi pogovori so duhoviti in iskrivi, ter prepleteni z glasbo, s plesom in vizualnimi podobami.


Nastopajoči:
Luka Culiberg, Ryuzo Fukuhara, Metka Kladnik, Jasna Bavec, Špela Jezovšek, Marko Ogrizek, Jana Rošker, Tea Sernelj
Scenarij: Jana Rošker
Režiser: Ryuzo Fukuhara
Glasba: Trio Večni problemi (Dejan Berden, Marjan Farič, Jana Rošker)


Predstavo si lahko ogledate na spodnji povezavi: