SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

 


Projekt Evropska noč raziskovalcev, ki je financiran v okviru akcij Marie Skłodowska-Curie, je evropski dogodek, ki raziskovalce približa javnosti. Evropska noč raziskovalcev prikazuje raznolikost znanosti in njen vpliv na vsakdanje življenje državljanov ter spodbuja zanimanje za raziskovalno kariero - zlasti med mladimi. Leta 2019 je dosegel 1,6 milijona obiskovalcev v več kot 400 evropskih mestih in širše. Letos bo dogodek potekal v 29 državah v petek, 27. novembra 2020.

V EU kotičku se bomo družili z izbranimi gosti. Spregovorili bomo o znanosti, pomenu raziskovalcev in njihovega dela za družbo ter osvetlili, kako lahko različni programi financiranja, ki jih nudi Evropska unija, pripomorejo k razvoju njihove kariere. Ob 18. uri nas bosta z uvodnim nagovorom pozdravila ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec ter dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Roman Kuhar. Dogodek v živo lahko spremljate na povezavi: https://vzivo.sta.si/.


Program dogodka si lahko ogledate tukaj.          


 

 


Vabljeni z nami v svet mavričnih barv sadja in zelenjave, in pomena njihovih sestavin za ohranjanje zdravja. Otroke čaka seznam mavrica zdravja, malo starejše pa odgovori na vprašanja ali obstajajo nadomestki in bližnjice za ohranjanje zdravja, o antioksidantih, sladkorju in priporočenih količinah. 

O obravnavanih temah bomo odgovarjali tudi na vaša vprašanja, če nam jih boste zastavili dne 27.11.2020 od 17.30 do 19.30 preko povezave, ki bo 27.11. na spletni strani Zdravje v barvah, vas bodo odgovori čakali od 1.12.2020 na spletni strani Zdravje v barvah. Zaradi omejitev programske opreme prosimo, da zapišete vaše vprašanje z do 250 znaki. Aktivnost so pripravili raziskovalke in raziskovalci Medicinske fakultete UL.


S klikom na sliko vstopite v portal Zdravje v Barvah


📺 VIDEO:Antipksidanti Welcome to explore with us the rainbow colours of fruit and vegetables, and their importance for health. A printable Healthy Rainbow list awaits the children. Answers to questions on the substitutes and shortcuts to stay healthy, on antioxidants, sugar and recommended amounts are prepared for grown-up children. We are looking forward to hearing from you about the discussed topics on 27/11/2020 from 5.30 pm to 7.30 pm through the link accessible from the Healthy Colours webpage. The answers will be posted in the Q&A section by December 1, 2020, at the Healthy Colours webpage.


Click on the picture to enter the page Healthy Colors


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Zdravstvene fakultete UL, Oddelek za delovno terapijo. Glavni cilj aktivnosti je večja ozaveščenost staršev, otrok  in mladostnikov ter učiteljev o negativnih vplivih pretežke in neprimerno uporabljene šolske torbe;razlikovati med ustrezno in napačno nošnjo šolske torbe, upoštevati priporočila glede ustrezne teže šolske torbe, ustrezno napolniti šolsko torbo, ustrezno prilagoditi šolsko torbo, nahrbtnik, torbo za prosti čas in ustrezno prilagoditi delovni prostor.


Povezave do vsebin:
Video prikaz pravilne uporabe šolske torbe
Slikanica Piščanec Pero in šolska torba
Pesem Piščanec Pero in šolska torba
Video predstavitev pravilne rabe šolske torbe
Slikovna prezentacija pravilne rabe šolske torbe Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za medicino (MF). Človeško telo je sestavljeno iz več kot bilijona (milijon milijonov oz. 1 000 000 000 000) celic, ki pa so premajhne, da bi jih videli s prostim očesom. Skrivnostni svet celic se nam razkrije šele ob pogledu skozi okular mikroskopa. Vabljeni, da v mikro-svet pogledate s pomočjo mikroskopov na Inštitutu za biofiziko Medicinske Fakultete!

📺 Za vstop v mikro-svet kliknite na sliko


 

 


Avtorji, študentke in študent biologije ter njihove mentorice (Biotehniška fakulteta UL), smo ustvarili spletno učilnico, v kateri se boste lahko sprehodili od začetka časov pa vse do danes. Vstopili boste v časovno kapsulo in si ogledali najbolj razburljiva razpotja v razvoju naše vrste. Spoznali boste tudi najbolj napet del zgodbe, ki je pripeljala do - vas samih. S pomočjo izjemnih avtorskih ilustracij študentk biologije se boste seznanili s člani številne družine, od katerih so mnogi naši neposredni predniki. Navduševali se boste lahko nad sposobnostmi danes živečih primatov in svoje novo znanje preizkusili s simpatičnimi interaktivnimi nalogami. Nazadnje boste lahko stopili v čevlje čisto pravih paleoantropologov, znanstvenikov, ki preučujejo razvoj človeka. S pomočjo interaktivne naloge boste spoznali nekatere ključne meritve pri preučevanju fosilov, ob videoposnetkih spoznavali odlitke ključnih fosilnih lobanj in primerjali njihove ključne značilnosti. 


Avtorji želimo z aktivnostmi v spletni učilnici doseči boljše razumevanje evolucije človeka in njeno popularizacijo v splošni javnosti. 


Vstop v spletno učilnico bo mogoč med 23. 11. in 15. 2. 2021 na spletnem naslovu: https://e-pouk.bf.uni-lj.si/course/view.php?id=917
V spletno učilnico boste lahko vstopili s klikom na sivo obarvan gumb »Prijavite se kot gost«.


Vabljeni – razburljivo bo!