SPLETNI DOGODKI EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV 2020

 

Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! letos poteka na dan 27. 11. 2020. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije Covid-19 pa smo letos vse dogodke prenesli v spletno okolje. Spodaj pritisnite na izbrano aktivnost in že lahko poslušate predavanje, si ogledate film ali razstavo in aktivno sodelujete v interaktivnih igrah.
Dogodki v progrmu si sledijo po časovnem zaporedju.

 

 

 

📺 VIDEO:

 


Projekt Evropska noč raziskovalcev, ki je financiran v okviru akcij Marie Skłodowska-Curie, je evropski dogodek, ki raziskovalce približa javnosti. Evropska noč raziskovalcev prikazuje raznolikost znanosti in njen vpliv na vsakdanje življenje državljanov ter spodbuja zanimanje za raziskovalno kariero - zlasti med mladimi. Leta 2019 je dosegel 1,6 milijona obiskovalcev v več kot 400 evropskih mestih in širše. Letos bo dogodek potekal v 29 državah v petek, 27. novembra 2020.

V EU kotičku se bomo družili z izbranimi gosti. Spregovorili bomo o znanosti, pomenu raziskovalcev in njihovega dela za družbo ter osvetlili, kako lahko različni programi financiranja, ki jih nudi Evropska unija, pripomorejo k razvoju njihove kariere. Ob 18. uri nas bosta z uvodnim nagovorom pozdravila ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec ter dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Roman Kuhar. Dogodek v živo lahko spremljate na povezavi: https://vzivo.sta.si/.


Program dogodka si lahko ogledate tukaj.          


 

 


Na Znanstvenem bazarju se lahko sprehodite med virtualnimi stojnicami, kjer s klikom na povezavo vstopite skozi spletna vrata pri projektu sodelujočih fakutet ali drugih ustanov. Med stojnicami se nahaja tudi EU kotiček z vsemi inforamcijami o delovanju Evropske unije, njenih članicah ter možnostih izobražervanja ali opravljanja raziskovalnega dela znotaj EU.


Vstop na Znanstveni bazar tukaj


 


 


 

 


Letošnji Festival Antika se bo odvijal v obliki spletnih delavnic, kjer bodo udeleženci spoznavali različne vidike življenja v antiki (antično Emono, življenje v rimski vojski, rimske napise, starogrške in rimske bogove). Prek interaktivnih jezikovnih delavnic se bodo predvsem učenci in dijaki seznanjali z osnovami obeh klasičnih jezikov in z njuno navzočnostjo v kulturi naše preteklosti in vsakdana.


1. SPREHOD PO EMONI ob 11.00 in 13.55 na povezavi:
https://uni-lj-si.zoom.us/j/94073390850?pwd=Y3NPTGtoOW1SQTl0bXVuT3FVOTQwZz09
Meeting ID: 940 7339 0850, Passcode: 069025.
Delavnico izvaja mag. Nataša Gaši (Društvo Vespesjan).

2. RIMSKA VOJSKA ob 7.45, 9.00, 10.45 na povezavi: https://arnes-si.zoom.us/j/95542579616
Meeting ID: 955 4257 9616.
Delavnico izvaja Miha Franca (Društvo Vespesjan).

3. ANTIČNI BOGOVI V UMETNIŠKEM ZINU ob 9.00, 9.45, 10.40 in 13.25 (prijava na delavnico na: festivalantika@gmail.com).
Delavnico izvaja Neža Vrtovec.

4. RIMSKI NAPISI ob 10.15 in 13.00 (prijava na delavnico na: festivalantika@gmail.com).
Delavnico izvaja dr. Anja Ragolič (Inštitut za arheologijo, ZRC SAZU).

5. HIPER! SUPER! (Že veš, da staro grščino in latinščino uporabljaš vsak dan?) ob 9.00, 9.45, 11.30 in 13.30 (prijava na delavnico na: festivalantika@gmail.com).
Delavnico izvajata Meta Skubic in Klara Keršič (Slovenski šolski muzej) pod mentorstvom dr. Andreje Inkret.

6. LATINE LOQUI AMO (Ave. Quomodo vales?) ob 9.00 in 10.00 (prijava na delavnico na: festivalantika@gmail.com).
Delavnico izvaja Živa Kham Omahen.

7. PUER QUI VIXIT: Harry Potter in latinščina ob 13.00 in 14.30 (prijava na delavnico na: festivalantika@gmail.com).
Delavnico izvajata Julija Hoda (OŠ Prežihov Voranc) in Meta Skubic.


 


 

 


Slovensko-slovaška noč se po dveh letih v Prekmurju vrača v Ljubljano – tokrat v sodelovanju s Škofijsko gimnazijo Zavoda sv. Stanislava. Oddelek za slavistiko in Oddelek za slovenistiko FF UL 27. 11. 2020 pripravljata dve okrogli mizi z raziskovalci iz Bratislave in Ljubljane; prvo s področja kodifikacije in standardizacije jezika, na drugi pa bo tekla razprava o kulturnih in univerzitetnih stikih med Slovaki in Slovenci. Delavnica Kaj imata skupnega avantgarda in frazeologija? pa je pripravljena posebej za dijake, na kateri se bodo pobližje spoznali z osnovami slovaščine. Podrobnejši program si lahko ogledate tukaj.

Program:
8.40–9.20 Kaj imata skupnega avantgarda in frazeologija: preizkusimo se v slovaščini (delavnica za dijake)
na Zoom povezavi: https://uni-lj-si.zoom.us/j/7362402539 (ID: 736 240 2539)
Vodi: Tjaša Plut
Sodelujejo: Špela Sevšek Šramel, Svetlana Kmecová


10.40–11.40 Kulturni in univerzitetni stiki v srednjeevropskem prostoru – Slovaki in Slovenci, prijatelji in tujci: soočanje z novim in starim (okrogla miza) 
na Zoom povezavi: https://uni-lj-si.zoom.us/j/7362402539 (ID: 736 240 2539)
Vodi: Špela Sevšek Šramel
Sodelujejo: 
Tone Smolej: Slovenci na Univerzi v Pragi: študijski primer
Bernarda Stenovec: Kulturni pomen predvojnega Zavoda sv. Stanislava
Mária Tonková: Slovenský a slovinský národný príbeh v učebniciach dejepisu (o inštitucionalizovaná historickej pamäti v našich národný h spoločenstvách)
Saša Vojtech Poklač: Cankar in recepcija njegove dramatike na Slovaškem
Miha Kragelj:  Neznana podobnost in bližina: slovensko-slovaško povezovanje med obema vojnama


12.20–13.20 Kodifikacija in standardizacija jezika (okrogla miza) 
https://uni-lj-si.zoom.us/j/94546683907?pwd=TU1DMHBRQTZ4a3VsQTM2bXhNZ2M4dz09 
(Passcode: 580915)
Vodi: Hotimir Tivadar
Sodelujejo:
Peter Zeleňák, veleposlanik Republike Slovaške v Sloveniji: Odprtje okrogle mize
Gabriela Múcsková: Podoby a problémy kodifikácie spisovnej slovenčiny
Tanja Mirtič: Kodifikacija govorjenega knjižnega jezika na primeru problematike naglasnega mesta 
Hotimir Tivadar: Pravopis in pravorečje med uporabnikom, rabo (uzusom) in sistemom 
Jozef Pallay: Slovensko-slovaške vzporednice jezikovnega purizma
📺 VIDEO: Posnetek okrogle mizePodrobnejši program z udeleženci
Zbornik prispevkov

📺 VIDEO:


 


 

 


Prof. dr. Alenka Švab, prof. dr. Tina Kogovšek in prof. dr. Roman Kuhar bodo v petek, 27. 11. ob 10. uri  pripravili predavanje in razpravo o raziskovanju spolnosti v družboslovju. Konkretno se bomo osredotočili na raziskavo o spolnosti dijakov in dijakinj v Sloveniji – rezultate pa bomo predstavili skozi kratke video zapise rezultatov, nato pa sledi še razprava o tem, kako je mogoče raziskovati spolnost in kakšne težave imajo raziskovalke in raziskovalci pri tem.


Predavanje in predstavitev boste lahko spremljali na ZOOM povezavi https://uni-lj-si.zoom.us/j/93901638818.

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


 

 


Pisarna za prenos znanja UL se bo predstavila s predstavitvijo v petek, 27. 11.2020, ob 10. uri. Izvedena bo preko orodja Zoom.


Delavnico bosta izvedla Dominik Bagola in Nina Smerdu, pridružil pa se jima bo tudi Martin Lipovšek, ki je nedavno zaključil magistrski študij na UL FF. Predstavil bo svojo inovacijo in kako pri njenem razvoju in oblikovanju sodelujemo v Pisarni.


Vsebina: Inovacije s področij družboslovja, humanistike in umetnosti – ULovimo potencial!


1. Predstavitev aktivnosti za prenos znanja na UL
2. Splošno o intelektualni lastnini
3. Raznolik portfelj univerzitetne intelektualne lastnine 
4. Razlika med prenosom znanja in prenosom tehnologij 
5. Izzivi prenosa netehnološkega znanja na trg 
6. Netehnološko znanje v akciji – predstavitev dobre prakse (Martin Lipovšek)


Več informacij: spletna stran dogodka


Spletna povezava do dogodka: Zoom.

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


 


 

 


Rektorat Univerze v Ljubljani (v okviru projekta OpenAIRE-Advance) in Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pripravljata Posvet o spreminjanju vrednotenja raziskovalne dejavnosti. Glavni pudarki posveta bodo Deklaracija DORA, evropske smernice, primeri dobrih praks iz tujine in slovenski okvir. 


Posvet bo potekal preko aplikacije Zoom z neposrednim prenosom na YouTube (dostopno na zavihku “Video”). Prijava na posvet preko Zoom aplikacije je obvezna in brezplačna (PRIJAVA). Prijavljeni boste pred posvetom na e-pošto prejeli Zoom povezavo. Na zavihku “Video” bo možno spremljati neposredni prenos na YouTube (prijava ni potrebna).
Gostje iz tujine bodo predavali v angleškem jeziku. Moderatorji bodo sodelujoče predstavili v slovenskem jeziku.


Podrobnejši program si lahko ogledate na povezavi PROGRAM ali angleškem jeziku na povezavi PROGRAMME.


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Biotehniške fakultete (BF). Hitre spremembe na številnih področjih tehnološkega razvoja so zaznamovale drugo polovico 20. in začetek 21. stoletja. Pričakovati je, da se bo tempo hitrih sprememb še nadaljeval. Spremembe so še posebej hitre na področju tehnološkega razvoja in vplivajo tudi na gospodarjenje z naravnimi viri. Številne rešitve, ki so se nam še pred dvajsetimi leti zdele nemogoče, so danes realnost. Biotehniška fakulteta je s svojim znanjem in raziskavami del teh rešitev ter še naprej prednjači tako v slovenskem kot tudi v mednarodnem prostoru. Oglejte si našo razstavo, kako na Biotehniški fakulteti z inženirskimi rešitvami dodajamo svoj košček k sestavljanki trajnostnega razvoja!


Razstavo si že lahko ogledate na spletni strani Biotehniške fakultete UL: http://www.bf.uni-lj.si/dekanat/raziskovalno-delo/inzenirsko-in-narava-za-potrebe-21-stoletja/ 

Otvoritev razstave pa bo 27. 11. 2020, ob 10. uri na povezavi: https://youtu.be/qMtsvgNcw0Q

📺 VIDEO: Posnetek otvoritve razstave:


Oddelek za arheologijo (FF). Rdeča nit bo kuharska delavnica, v kateri bova Polona Janežič in Manca Vinazza pripravljali prazgodovinske jedi na ognjiščih, ki smo jih poustvarili po zgledu najdenih ognjišč na arheoloških izkopavanjih. Kuhanje bo  potekalo zunaj, s pripomočki kakršne so poznali v prazgodovini.  


Poleg tega bomo pripravili več intervjujev z različnimi strokovnjaki, ki se na takšen ali drugačen način ukvarjajo s prehrano (arheozoologija, arheobotanika, naravoslovne analize lipidov in stabilnih izotopov, mleko v prazgodovini, analiza človeških kosti in prehrana človeka, vloga keramike v pripravi hrane in o načinih priprave in surovinah v prehrani v prazgodovini). 

Za vse zainteresirane bomo organizirali tekmovanje Arheo MasterChef. Komisija bo ob 20. uri slavnostno razglasila zmagovalca in predstavila ostale jedi, ki so jih tekmovalci pripravili. Glavni kriterij ocenjevanja bo uporaba primernih surovin glede na obdobje. 
Obenem bodo na voljo številni video posnetki, ki prikazujejo delo arheologa v okviru raziskovanja nekdanje  prehrane. 

Dogodek lahko spremljate 27. 11.2020 ob 11. uri na povezavi https://arheolog.eu/.

Dogodek Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! poteka v sodelovanju s projketom HERISTEM.
Dogodek lahko obiščete tudi na Facebook strani.
📺 Več video vsebin si lahko ogledate na You Tube kanalu Arheolog


📺 NAPOVEDNIK: Utrinki iz naše prazgodovinske kuhinje                                                           
                                                                                                                                  

📺 VIDEO:


ARHEOLOŠKI MASTER ŠEF: 
📺 VIDEO:Razglasitev zmagovalke_ca Archeo MAsterChefa📺 NAPOVEDNIK: Intervjuji raziskovalk in raziskovalcev s področja arheologije,
ki se pri svojih raziskavah ukvarjajo tudi z vprašanji o pretekli prehrani.


INTERVJUJI: za ogled, klikni na sliko📺 VIDEO: TV Ljubljana - intervju z arheologinjo Manco Vinazza

 


Raziskovalke in raziskovalci Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani predstavijo kaj je arheologija in s čim se ukvarjajo arheologi. Človeškega življenja in bivanja, današnjega in nekdanjega, ni mogoče opisati ali razumeti na en sam način in niti ne z eno samo vedo. Da bi arheologija lahko odgovorila na tako velik izziv, je morala v svoje raziskave vključiti številne druge vede in njihova spoznanja ter metode dela, od jezikoslovja do fizike, antropologije do računalništva, umetnostne zgodovine in geologije in še mnogo drugih ved.
Dogodek lahko spremljate 27. 11.2020 ob 11. uri na povezavi https://arheolog.eu/.
Več odgovorov o arheologiji pa boste našli na You Tube kanalu Arheolog.
Dogodek Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! poteka v sodelovanju s projketom HERISTEM.


📺Arheologija 


 The phenomenon of human life and our living in the world, now or in the past, is simply impossible to describe and understand in one single way or with one single science. To answer such great challenge, archaeology has to take advantage of many sciences and their research methods, from linguistics to physics, anthropology to computing, art history to geology and so much more.


The event starts on November 27, 2020 at 11AM at https://arheolog.eu/.
More information about archeology on You Tube chanel Arheolog.


📺Archeology


 

 


Oddelek za sociologijo (FF). Pogovor bosta vodili prof. dr. Milica Antić Gaber in asist. dr. Jasna Podreka; naši gostji bosta prof. dr. Renata Salecl in dr. Janja Komljenovič.

Akademski poklici sodijo med prestižnejše poklice, ki so najdlje v zgodovini ostali zaprti za ženske. V preteklosti so ženske imele celo prepoved vstopa na univerze ali njihove kampuse. Časi so prinesli številne spremembe in danes lahko opazimo, da delež žensk v akademskem polju pomembno narašča. Ženske so namreč dokazale, da so po svojih sposobnostih in odličnosti povsem enakovredne njihovim moškim kolegom. Kljub temu pa podatki kažejo, da se ženske v akademskem polju še vedno srečujejo z različnimi ovirami in steklenimi stropovi, ki jim onemogočajo popolno enakovredno konkuriranje z moškimi kolegi.  S sogovornicama, ki imata bogato zgodovino nacionalnega in mednarodnega akademskega delovanja, se bomo 


pogovarjali o tem, s kakšnimi ovirami sta se srečevali pri razvoju svojih karier v akademskem polju;  kakšne so prednosti delovanja v tem polju; kako sta se soočali z mejami, z izzivi in omejitvami dela na tem področju; kaj pomeni biti raziskovalka v Sloveniji in kako je s tem, če se primerjamo z drugimi  državami; kako je biti mlada raziskovalka in kakšne so prednosti biti že mednarodno uveljavljeno ime. 


Verjamemo, da bo pogovor nadvse zanimiv, zato na dogodek vabimo širšo javnost, še posebej pa vse tiste, ki jih raziskovalno delo privlači in se odločajo za poklic raziskovalke_ca na področju humanistike in družboslovja.


Dogodek lahko spremljate ob 11. uri na Zoom povezavi https://uni-lj-si.zoom.us/j/94980612238.

📺 VIDEO: Posnetek dogodka 


 

 


V okviru Evropske noči raziskovalcev bomo 27. 11. 2020 na Oddelku za pedagogiko in andragogiko izvedli okroglo mizo na temo raziskovanja v vzgoji in izobraževanju. Na okrogli mizi bodo sodelovale profesorice in profesorji oddelka, središče pogovora pa bo oblikovanje odgovora na vprašanje, kaj nam raziskave povedo o odzivanju na trenutno epidemiološko situacijo na področju vzgoje in izobraževanja ter kako pedagogika in andragogika prispevata k oblikovanju vizij razvoja izobraževanja v postdigitalnem času.


V okviru okrogle mize bo predstavljen tudi kratki film z izbranimi vtisi sedanjih in nekdanjih študentov o študiju na oddelku za pedagogiko in andragogiko.  


Okroglo mizo s pričetkom ob 12:00 lahko spremljate na Zoom povezavi:
https://uni-lj-si.zoom.us/j/94558979869
Meeting ID: 945 5897 9869
Passcode: 404883


📺 VIDEO: posnetek dogodka


📺 VIDEO: Predstavitev Oddelka za pedagogiko in andragogiko FF UL

 


V času francoske revolucije je postal boj za človekove pravice tudi feministični boj, ki je kulminiral v Pravicah ženske Olympe de Gouges. Dogodek "Ozarjena noč" je namenjen predstavitvi razsvetljenskega feminizma in njegovega nadaljevanja v "dobi psihoanalize" ter "stoletju marksizma", v ospredje pa bo postavljen pomen vprašanja Kaj hoče ženska? za današnji čas.

Sodelujejo:
Eva D. Bahovec, Sabina Brečko, Bara Kolenc, Polona Mesec, Tatjana Rozman, Eva Smrekar, Nina Žnidaršič    
Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta v sodelovanju z Društvom za kulturološke raziskave in Festivalom Mesto žensk


Dogodka se lahko udeležite v petek, 27. 11. 2020, ob 12:00 na Zoom povezavi: https://us02web.zoom.us/j/86357132654?pwd=Z011a2I0elpSU2tNTDBLMDNNNVlqZz09
Meeting ID: 863 5713 2654
Passcode: 575154

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


 

 


Geologija je temelj razvoja moderne družbe. Kljub temu pa je tematika v formalnem izobraževalnem sistemu predstavljena pomanjkljivo. Z željo ustrezne priprave mladih na uspešno spopadanje z izzivi prihodnosti, na Geološkem zavodu Slovenija, v več EU projektih soustvarjamo učna gradiva in inovativna učila, ki tematiko geologije predstavijo na sodoben način. Da boste kot učitelji seznanjeni z možnostmi vključevanja pripravljenega gradiva v svoje delo in s tem prispevali k boljšemu izobraževanju mladih, vas vabimo, da se nam pridružite na predavanju. Predstavili vam bomo pripravljena učila ter način poučevanja z igrifikacijo, ki ga lahko uporabite v svojem razredu.
Geološki zavod Slovenije kot partner projektne aktivnosti Naravoslovnotehniške fakultete UL prireja predavanje, ki bo potekalo v živo na YouTube kanalu BetterGeo Education, 27. 11. 2020, ob 14.00 uri in bo trajalo 45 minut. Namenjeno je formalnim in neformalnim izobraževalcem otrok v osnovnih šolah.
Potek:
Kratka predstavitev pomena geologije za sodobno družbo
Kratka predstavitev učnih orodij (igra Minecraft z dodatkom BetterGeo, KamenCheck aplikacija) 
Demonstracija uporabe učnega materiala


📺 VIDEO: posnetek dogodka 


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Filozofske fakultete v Banja Luki bodo 27. 11. 2020 ob 14. uri predstavili kratki film na temo Izrazni in umetniški elementi v razvoju mlajših otrok. Sledil bo pogovor o filmu in tematiki raziskovanja s predšolskimi otroki. Moč si bo ogledati tudi terapevtske zgodbe, ki so jih napisale in ilustrirale študentke Filozofske fakultete v Banja Luki. 


Pogovor o filmu lahko ob 14. uri spremljate na povezavi: https://meet.google.com/kxp-pwoe-wxc.


Film:


Terapevtske zgodbe si lahko preberete s klikom na sliko.
Zgodbe so v srbskem jeziku.


 

 


Ob Evropski noči raziskovalcev Ekonomska fakulteta v petek, 27. 11. 2020, ob 15. uri vabi na Zoom dogodek Ekonomija za radovedne - spoznaj jo na zabaven način. Presenetili vas bomo z vsebinami, ki jih raziskujemo, pomagali vam bomo osvojiti nova znanja, z vašo pomočjo, pa bomo odgovorili tudi na kakšno zanimivo vprašanje. Prof. dr. Aljoša Valentinčič bo skupaj z vami ugotavljal Kaj imata nevroznanost in ekonomija skupnega. Predstavil bo nevroekonomijo, ki med sabo povezuje ekonomska spoznanja in pa spoznanja, ki nam jih nudijo druge vede: nevroznanost, psihologija, kognitivna znanost ... zato, da bi lahko bolje razumeli, kako se ljudje v posameznih ekonomskih dilemah dejansko odločajo. Nadaljevali bomo s predstavitvijo dr. Darije Aleksić, ki nam bo odgovorila na vprašanje: Smo ekonomija ljudje? Pogovarjali se bomo o tem, da ekonomija niso le številke, ampak so na tem področju zelo pomembni predvsem ljudje, ki te številke in odnose med sabo, med skupinami in institucijami v nekem okolju ustvarjajo.  Udeleženci boste dobili vpogled v model People Planet Profit. Predstavili bomo še tri kratke videe, v katerih naši raziskovalci na poljuden način predstavljajo svoje raziskovalno delo. Vsi, ki boste z nami, boste lahko odgovorili na vprašanja v raziskovalnem kvizu in z malo sreče osvojili lepe nagrade.


Povezava na registracijo: https://uni-lj-si.zoom.us/meeting/register/tJMsdemqqD4rE9VVbzIG8esY566dilKRSbBp

📺 VIDEO: posnetek Zoom dogodka
  

📺 VIDEO:


📺 VIDEO: 


📺 VIDEO:

 


Raziskovalki Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete UL. Aktivna glasbenica in ustvarjalka Nagisa Moritoki Škof in muzikologinja Klara Hrvatin bosta modrovali o japonski glasbi, njenih značilnostih in posebnostih pri učenju japonske tradicionalne glasbe. Skozi prizmo nestrukturiranega intervjuja z Nagiso Moritoki Škof se bomo sprehodili po Japonskem in izvedeli več o njeni glasbeno-ustvarjalni poti ter predvsem o njenemu doprinosu k predstavljanju in ustvarjanju japonske glasbe v Sloveniji. Več o raziskovalkah in dogodku lahko prebere tukaj


Soudeleženci dogodka bodo lahko aktivno prisostvovali pri petju japonskih pesmi, prisluhnili zvokom iz instrumentov Nagise Moritoki Škof ter se pridružili pogovoru. Obenem je cilj aktivnosti širši množici predstaviti še dokaj nepoznana področja japonske glasbe, ter na praktičnih primerih osvetliti njene posebnosti, zgodovino in instrumente. Dogodek bo potekla prek Zoom aplikacije v petek, 27. 11. 2020, ob 17. uri.


Povezava do dogodka: https://uni-lj-si.zoom.us/j/7657615894

📺 VIDEO: Posnetek dogodka 

 


Oddelek za umetnostno zgodovino (FF). Predstavitev umetnostnozgodovinskih raziskovalnih metod in tehnik, tako z ožjega področja umetnostne zgodovine kot drugih humanističnih ved, pa tudi iz naravoslovnih znanosti. Letos bomo posebej predstavili tudi raziskovalno delo na področju arhitekture, še posebej srednjeveškega urbanizma. 

1. Predavanje ob 17:00: Umetnostna forenzika med humanistiko in naravoslovjem, prof. dr. Matej Klemenčič, FF UL 

2. Predavanje ob 17:30: Urban morphology - decoding the hidden memory of urban fabric / Urbana morfologija – razbiranje skritega spomina mestnega tkiva, David Kabalin, FF UL (predavanje bo v angleščini)

Predavanje lahko spremljate preko ZOOM povezave: https://uni-lj-si.zoom.us/j/92950686927, Meeting ID: 929 5068 6927


 

 


Oddelek za psihologijo (FF). Predstavili bomo prehranske preference in različne motive za zdravo prehranjevanje. Udeleženci boste izkustveno izvedli eno od vaj senzorne edukacije kot metode prehrambne vzgoje za vse generacije. Prosimo vas, da si pred sodelovanjem priskrbite 3 sadne jogurte različnih proizvajalcev ALI 3 jabolka različnih sort ALI 3 različne sirne namaze ALI vrečke rozin treh različnih sort. 


Spletna delavnica bo potekala 27. 11. 2020 od 17.00 do 18.30 na povezavi Zoom: https://uni-lj-si.zoom.us/j/92506116105 (Meeting ID: 925 0611 6105).

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


 

 


Raziskovalci Univerze v Ljubljani z različnih raziskovalnih področij (FF, FMF, BF, VF, FKKT) predstavijo poklic raziskovalca, kaj to pomeni in zakaj so se za ta poklic odločili. Dokumentarni film je nastal v projketu Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! 2018/2019. 

Dokumetarni film Raziskovanje je pustolovščina za um bo predvajan v petek, 27. 11. 2020, na RTV SLO 2 (spored) ob 17:05 uri


📺 VIDEO:


 

 


Vabljeni z nami v svet mavričnih barv sadja in zelenjave, in pomena njihovih sestavin za ohranjanje zdravja. Otroke čaka seznam mavrica zdravja, malo starejše pa odgovori na vprašanja ali obstajajo nadomestki in bližnjice za ohranjanje zdravja, o antioksidantih, sladkorju in priporočenih količinah. 

O obravnavanih temah bomo odgovarjali tudi na vaša vprašanja, če nam jih boste zastavili dne 27.11.2020 od 17.30 do 19.30 preko povezave, ki bo 27.11. na spletni strani Zdravje v barvah, vas bodo odgovori čakali od 1.12.2020 na spletni strani Zdravje v barvah. Zaradi omejitev programske opreme prosimo, da zapišete vaše vprašanje z do 250 znaki. Aktivnost so pripravili raziskovalke in raziskovalci Medicinske fakultete UL.


S klikom na sliko vstopite v portal Zdravje v Barvah


📺 VIDEO:Antipksidanti Welcome to explore with us the rainbow colours of fruit and vegetables, and their importance for health. A printable Healthy Rainbow list awaits the children. Answers to questions on the substitutes and shortcuts to stay healthy, on antioxidants, sugar and recommended amounts are prepared for grown-up children. We are looking forward to hearing from you about the discussed topics on 27/11/2020 from 5.30 pm to 7.30 pm through the link accessible from the Healthy Colours webpage. The answers will be posted in the Q&A section by December 1, 2020, at the Healthy Colours webpage.


Click on the picture to enter the page Healthy Colors


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA), Katedra za klinično biokemijo, so pripravili predavanje o sladkorni bolezni – vzroke za nastanek bolezni, njene znake, način spremljanja in zdravljenje. Poslušalci bodo spoznali osnovne značilnosti sladkorne bolezni in se poučili o možnostih njenega preprečevanja.


Predavanje bo v petek, 27. 11., ob 17:30 prek povezave MS Teams. Predavali in svetovali bosta doc. dr. Nataša Karas Kuželički, mag. farm. in doc. dr. Alenka Šmid, mag. farm..Povezava do dogodka:

Join Microsoft Teams Meeting
Learn more about Teams


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za matematiko in fiziko so pripravili program ki bo potekal na daljavo. Sestavljen je iz več krajših prispevkov naših sodelavcev in znanstvenikov, ki nas bodo popeljali po observatoriju in prikazov praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Predstavitve bodo prilagojene učnemu programu astronomije v osnovni šoli. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.


Program:
18:00 Samo Ilc in Rok Vogrinčič: Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov
18:20 dr. Janez Kos: Kaj bomo letos opazovali na nebu
18:40 dr. Dunja Fabjan: Kratke novice iz vesolja
19:00 prof. dr. Tomaž Zwitter: Preučevanje sestave asteroidov
Asteroidi so manjša telesa v Osončju, njihova sestava pa nam lahko razkrije, kakšna je bila mešanica snovi, ko je Osončje komaj nastalo. Najboljši način za spoznavanje te sestave je, da jo proučimo v laboratorijih na Zemlji. V prispevku bomo orisali, kako poteka vesoljska odprava do asteroida in nazaj, in našteli dosedanje uspešne primere. Eden od njih se bo zaključil 6. decembra letos, ko bo sonda Hayabusa 2 prinesla snov, nabrano na asteroidu Ryugu.
19:20 Bojan Dintinjana in Herman Mikuž: Delavnica opazovanje s teleskopom
V nocojšnji delavnici bomo opazovali z robotskim teleskopom in CCD kamero na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Luna je tri dni pred ščipom in bo s svojim sijem prevladovala nebu. V primeru ugodnih vremenskih pogojev bomo naredili sprehod po naši Galaksiji s teleskopom. Ogledali si bomo zvezde in zvezdne kopice, planetarne in plinske meglice v okolici ter kroglaste kopice v haloju naše galaksije. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z orodji virtualnega observatorija. Delavnica traja 60 minut.


Prireditev bo potekala preko aplikacije Zoom. Iz varnostnih razlogov vam bomo povezavo za vstop in vabilo poslali po elektronski pošti. Na povezavi se naročite na obvestilo: http://arix.ago.fmf.uni-lj.si/.../dov/narocilo-obvestila.py.

📺 VIDEO: Posnetek dogodkaAvtor fotografije: Klemen Čotar


 

 


Oddelek za kemijo in biokemijo (FKKT). Letošnji dogodek za ERN »Ura kemijskih poskusov«  bo potekal na FKKT v petek, 27. novembra ob 18. uri v predavalnici B na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Večna pot 113. Prikazani poskusi bodo imeli za »rdečo nit« energijo, ki se pri nekaterih procesih porablja, pri drugih sprošča, oboje pa se lahko dogaja počasi ali hitro, predvsem pri sproščanju lahko tudi zelo hitro. Razlage ne bo veliko, bo kratka in poljudna, primerna za vsakogar, ki se nam bo pridružil, poskusi pa sami po sebi zanimivi.
Ker je že znano, da obiskovalci v predavalnico zaradi preprečevanja širjenje okužbe COVID-19 ne bose mogli priti, boste dogodek lahko spremljali po videokonferenčni zvezi preko CISCO Webex Meeting sistema, ki je nameščen v tej predavalnici. 


Dogodek se bo neposredno prenašal preko CISCO Webex Meeting sistema. Spremljanje bo možno ob 18. uri na:


Povezava: https://fkkt-uni-lj.webex.com/fkkt-uni-lj/j.php?MTID=m22d9860a5df9edd270642026b03e3bba
Meeting number: 121 113 1078
Password: Poskusi

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


 

 


Pri zaključnem delu projekta Fenomen CHANEL sodelujejo študentke in študenti Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, OTGO, NTF, Univerze v Ljubljani pod mentorstvom prof. Almire Sadar, prof. Nataše Peršuh, prof. Elene Fajt in doc. Petje Zorec ter slovenski modni oblikovalci. V okviru projekta so študentke in študenti na osnovi sodobnih trajnostnih principov oblikovali malo črno obleko, ki naj bi bila prav tako univerzalna, brezčasna, radikalna in inovativna, kot je bila mala črna obleka Coco Chanel ob svojem nastanku pred skoraj 100 leti.  

Ob 19. uri bomo preko aplikacije Zoom razglasili 10 najboljših študentskih kreacij, ki bodo predstavljene tudi na letošnjem dogodku Elle Style Awards, ter podelili nagrade dvema najboljšima študentskima kreacijama.
Povezava do dogodka: https://uni-lj-si.zoom.us/j/97545040556, Meeting ID: 975 4504 0556.Za predstavitev so bili posneti modni video, modni katalog in modni editorial, ki bodo premierno vidni od 27. novembra dalje na spletni strani Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! in spletni strani Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, OTGO, NTF. Celoten projekt Mala črna obleka si lahko ogledate tudi na spetni strani https://www.kotofolio.si/project/mala-crna-obleka/.

📺 VIDEO: Posnetek dogodka


🧥 Modni katalog malih črnih oblek:


📺 VIDEO:


🧥 Modni EDITORIAL:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Oddelka za umetnostno zgodovino (FF). Glavni cilj aktivnosti je vzpostaviti neposredni stik med javnostjo oz. gledalcem in umetnino. Gledalec naj spozna umetnino iz različnih gledišč, da mu postane domača, mu postane blizu. Področje umetnosti in umetnostne zgodovine je bilo nekdaj v Sloveniji veliko bolj vključeno v vsakdan javnosti, danes pa se odmika v zaledje prestižnega ali kompleksnega in v očeh splošne javnosti postaja nekaj tujega. S to aktivnostjo želimo obuditi stik med laikom in strokovnjakom s pomočjo posameznih umetniških del.


Aktivnost je vezana na približevanje umetnine splošni javnosti. To bo storjeno v krajšem videu. V njem bodo umetniki v svojih ateliejih pokazali, kako delajo in kaj. Poleg njih je v video vključenih tudi nekaj strokovnjakov oz. delujočih na področju umetnosti, ki so predstavili svoj pogled na umetnine.


 📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA), Katedra za farmacevtsko tehnologijo, bodo predstavili postopke izdelave tablet in s tem približali zdravila kot taka, ki lahko velikokrat v očeh ljudi predstavljajo neke vrste “tabu” temo. Prikazali in razložili bomo več postopkov izdelave tablet; vse od tehtanja, mešanja, stiskanja pa do končnega testiranja tablet (trdnosti, razpadnosti, in raztapljanje). S tem bomo pokazali, da gre sicer za kompleksne procese, ki pa iz preprostih sestavin vodijo do končnega izdelka – tablete.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za klinično biokemijo, bodo pokazali, da je DNA prisotna v vseh živih bitjih in da jo zlahka izoliramo iz sadja z običajnimi snovmi, ki jih sicer imamo doma. DNA bodo izolirali s pomočjo kuhinjske soli, detergenta za pomivanje posode in alkohola iz različnih vrst sadja.

📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo UL, Katedre za farmacevtsko biologijo, bodo prikazali postopek izdelave preprostega kozmetičnega izdelka – kopalne krogle, za katero sestavine najdemo prav v vsaki kuhinji. Naravna kozmetika, ki jo lahko izdelamo doma, je zabavna in sproščujoča, a se je moramo lotiti pametno. Pri izdelavi bodo poudarili pomen pravilnega formuliranja, ki vključuje na primer ustrezno izbiro in pripravo posameznih kozmetičnih sestavin ter uporabo zaščitnih rokavic. 

📺 VIDEO:
 


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA) bodo predstavili glavne vrste krvnih celic in njihovo vlogo v organizmu. Pripravili bodo razmaz kapilarne krvi, ga pobarvali in si svoje krvne celice ogledali pod mikroskopom. 


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA), Katedra za farmacevtsko kemijo, bodo predstavili uporabo računalniških (in silico) metod, ki nadomeščajo testiranja za ugotavljanje varnosti spojin na živalih. Na osnovi demonstracije različnih računalniških programov in tudi njihovi uporabi se boste seznanili, kako lahko le-te nadomestijo testiranja na živalih, ki so pogosto boleča in povzročajo stres za živalih. Namen te aktivnosti je podati informacije, da računalniške metode lahko do neke mere nadomestijo tovrstna testiranja, niso etično sporna, so pa tudi finančno bolj sprejemljiva. 


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za farmacevtsko kemijo, bodo predstavili kemijski poskus in ga razložili s pomočjo kemijske reakcije. Gledalci se lahko na osnovi enostavne demonstracije naučijo o katalizatorjih in njihovem vplivu na hitrost kemijske reakcije, eksotermnih reakcijah in dokazovanju produktov kemijske reakcije. Namen demonstracije je podati idejo o pomembnosti razumevanja dogajanja procesa na nivoju kemijske reakcije, kar v splošnem velja tudi za nekatera raziskovalna področja na področju farmacije.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke  in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za farmacevtsko kemijo, nas bodo poučili o morebitni toksičnosti uživanja koloidnega srebra kot zdravila v alternativni medicini. »Srebrovo zrcalo« je lep primer redoks reakcije, ki poteka v raztopini. Nastaja elementarno srebro, ki je težko topno in se obori na stekleni površini. Gledalce želimo poučiti o morebitni toksičnosti uživanja koloidnega srebra kot zdravila v alternativni medicini. Prekomeren vnos srebrovih ionov v telo povzroči nalaganje srebra v koži in drugih tkivih, kar strokovno imenujemo argirija.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo, Katedra za farmacevtsko kemijo, nam bodo preko izvedbe zanimivih poskusov poskušali navdušiti in približati kemijo, hkrati pa na enostaven in preprost način skozi potek poskusa razložili fizikalno kemijske lastnosti tekočin in razlogov za potek eksperimenta. S poskusom želimo otrokom razložiti fizikalno kemijske lastnosti tekočin in jim približati kemijo. Poleg tega lahko na primeru dvofaznega sistema olje-voda poučimo otroke o onesnaževanju morja z olji in njihovem vplivu na ekosistem.


📺 VIDEO: 

 


Video vas popelje med magnetne tekočine, magične kroglice in tehnologijo 3D tiskanja. Predstavili vam bomo, kako je lahko razvoj farmacevtskih oblik raznolik in združuje širša znanstvena in tehnološka področja. Video je bil posnet na UL FFA, Katedra za farmacevtsko tehnologijo in v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan ter podjetjem NANOS Sci.


📺 VIDEO:


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo vas vabijo na virtualni ogled ene najstarejših lekarn v Ljubljani, lekarne Mirje, kjer boste lahko podrobneje spoznali delo lekarniškega farmacevta, prostore lekarne in njihovo namembnost.
Virtualni ogled lekarne je mogoč v spletni učilnici, v kateri so naloženi programi, ki to omogočajo. V virtualni ogled je dodan kratek video – predstavitev lekarne.


Povezava do speltne učilnice: https://ucilnica.ffa.uni-lj.si/course/view.php?id=151


 

 


Raziskovalke in raziskovalci Filozofske fakultete Univerze v Banja Luki bodo v sklopu aktivnosti Znanstveniki na terenu - pod vodo, na kopnem ali v laboratoriju predstavili različne dejavnosti nekaterih študijskih programov Filozofske fakultete v Banja Luki.
Filozofsko fakulteto v Banja Luki lahko obiščete tudi na njihovi Facebook strani ali na Instagramu: @filozofski_fakultet_banjaluka. 


1. Etnomuzikologija: Metodika poučevanja glasbene kulture, metodologija glasbene vzgoje

V domišljiji je lahko vse resnično - ritmični instrumenti iz recikliranega materiala
Darko Ratković, mag., višji asistent na Filozofski fakulteti Univerze v Banja Luki
Mag. Sanja Pupac, višja kustosinja etnomuzikolog Muzej Republike Srbske; višji asistent Akademije za umetnost Univerze v Banja Luki
Predstavljeni videoposnetek je zasnovan tako, da prikazuje dejavnosti delavnic na Filozofski fakulteti Univerze v Banja Luki. Vsebuje tudi predstavitev praktičnega dela oddelka v obliki vadnice za približevanje kreativnega pristopa k izdelavi ritmičnih instrumentov, namenjenih predšolskim in mlajšim šolskim otrokom. MA Sanja Pupac prikazuje, kako je mogoče izdelati def ali daire iz lepenke, žice, lepila in kovinskih zamaškov. G. Darko Ratković prikazuje postopek izdelave otroških bobnov in palic iz recikliranih materialov: plastičnih škatel, balonov, palic za žar in materialov za oblikovanje, medtem ko iz kartonskih žetonov iz ponjav, balonov, okrašenih s kolaž-papirjem in ilustracijami, naredi poseben boben v obliki Panove piščali. Vsi instrumenti se lahko uporabljajo za ritmično spremljavo pulta ali aranžmajev pesmi / igranja, pa tudi za ustvarjanje različnih oblik otroške glasbene ustvarjalnosti in za raziskovanje zvoka.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH). 


Tradicionalna glasbila - izobraževalna pobarvanka
Mag. Sanja Pupac, višja kustosinja etnomuzikologinja Muzej Republike Srbske; višja asistentka Akademije za umetnost Univerze v Banja Luki
Z različnimi glasbenimi in izobraževalnimi projektnimi dejavnostmi otroci že od malih nog spoznavajo pomen kulture in dediščine in na ta način vplivamo na ohranjanje običajev in tradicije naših ljudi. Takšna izobrazba je potreba naše družbe, ki živi v času nenehnih ekonomskih in socioloških sprememb in se kaže v vrednotah in vedenju mladih, in tudi družine nasploh. Izobraževalna pobarvanka tradicionalnih glasbil prikazuje del zbirke tradicionalnih glasbil, ki jih je podedoval Muzej Republike Srbske Banja Luka. Prvi del pobarvanke je posvečen osnovnim značilnostim tradicionalnih inštrumentov, njihovi organološki razdelitvi in ​​osnovnim značilnostim, drugi del pa predstavlja risbe izbranih inštrumentov, ki jih otroci lahko prosto okrasijo z barvicami, nalepkami in podobno.


Prenesi pobarvanko s klikom na sliko.
Pobarvanko lahko izberete tudi v angleškem ali srbskem jeziku. 


2. Laboratorij za eksperimentalno psihologijo (LEP-BL)

Dr. Svetlana Borojević, izredna profesorica na Filozofski fakulteti v Banja Luki
Dr. Strahinja Dimitrijevic, izredni profesor na Filozofski fakulteti v Banja Luki
Dr. Sonja Stančić, asistentka na Filozofski fakulteti v Banja Luki
Kratek film prikazuje dejavnosti Laboratorija za eksperimentalno psihologijo v zadnjih treh letih. LEP-BL je bil ustanovljen kot znanstvenoraziskovalna enota na Filozofski fakulteti v Banjaluki z namenom promocije eksperimentalne metode v psiholoških raziskavah. Film prikazuje najpomembnejše segmente dela Laboratorija, uokvirjene v isti primarni usmeritvi. Predstavljene so nekatere najpomembnejše ugotovitve eksperimentalnih poskusov na področjih pozornosti, jezikovne obdelave in odločanja. Pogovarjali smo se o različnih izobraževanjih, namenjenih usposabljanju študentov za samostojno eksperimentalno raziskovanje, pa tudi o znanstvenem pomenu naših dejavnosti, pa tudi o različnih vrstah promocije našega dela v širši skupnosti.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH).


3. Arheologija in zgodovina

Vrbanski meč v kamnu, kratki dokumentarni arheološki film
Dr. Ivana Pandžić, višja kustosinja arheologinja Muzej Republike Srbske, višja asistentka Filozofska fakulteta Univerza v Banjaluk
Janko Vračar, mag., muzejski svetovalec in zgodovinar
Ana Ćurić, mag., biologije
Kratek arheološki dokumentarec prikazuje lanskoletno odkritje srednjeveškega meča, zataknjenega v kamen na dnu reke Vrbas. Vest o odkritju je obšla cel svet svetu. Ta najdba enojnega ali barabskega meča v strugi Vrbasa ob vznožju mesta Zvečaj je pomembno arheološko odkritje, ker je bil na ozemlju mesta Banja Luka v zadnjih devetdesetih letih delovanja Muzeja Republike Srbske najden le en srednjeveški meč, ki je bil precej poškodovan in ki se danes hrani v Zbirki srednjeveškega orožja in oklepa. Odstranjevanje meča iz reke, njegovo čiščenje in ohranjanje je bila odlična priložnost za snemanje dokumentarnega filma, s katerim smo želeli popularizirati podvodno arheologijo in arheologijo nasploh, pomen ohranjanja kulturne dediščine na območju mesta Banja Luka kot tudi promocijo naravnih in zgodovinskih znamenitosti našega mesta. Poleg tega je v dokumentarnem filmu usoda meča povezana z najdiščem trdnjave Zvečaj in znanimi zgodovinskimi osebnostmi, ki so v poznem srednjem veku zaznamovale preteklost celotnega območja.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH).


Šola arheologije - Kastel 2020
Dr. Ivana Pandžić, višja kustosinja arheologinja Muzej Republike Srbske, višja asistentka Filozofska fakulteta Univerza v Banjaluki
Društvo arheologov Republike Srbske v sodelovanju z Muzejem Republike Srbske, Filozofska fakulteta, Univerza v Banjaluki, Filozofska fakulteta
Društvo arheologov Republike Srbske v sodelovanju z Muzejem Republike Srbske, Filozofsko fakulteto Univerze v Banjaluki, Filozofsko fakulteto Univerze v Vzhodnem Sarajevu in Republiškim inštitutom za kulturno, zgodovinsko in naravno dediščino Republike Srbske izvaja šolo arheologije v Banja Luki. Projekt sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje in kulturo Republike Srbske in Mesto Banja Luka, vključuje pa terensko delo za študente - arheološka izkopavanja na lokaciji Kastel ter strokovna javna predavanja predavateljev iz Srbije, Slovenije in BiH v Muzeju Republike Srbske.

Video z angleškimi podnapisi dostopen na povezavi (ENGLISH).


 

 


Opozarjajo nas, da je kajenje škodljivo, pa vendar v vsakdanjem življenju dolgo časa ne opazimo, da bi nam lahko kajenje ali pasivno kajenje škodilo. Raziskovalke in raziskovalci Zdravstvene in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani smo pogledali v kožo, tako, da smo izmerili količino s starostjo povezanih sprememb beljakovin kože. Več si lahko ogledate v kratkem filmu Dim. Vabljeni! 


📺 VIDEO si lahko pogledate tudi na povezavi: https://csr-lab.si/zdravjevbarvah/


We are surrounded by warnings that smoking is harmful, yet most of the smokers seem to be doing fine. Researchers from the Faculty of Health Sciences and Faculty of Medicine of the University of Ljubljana looked into the skin by measuring amounts of age-related modifications of skin proteins. Welcome to the movie Smoke.


📺 To view the movie, click on the following link: https://csr-lab.si/en/healthy-colours/


 

 


Vabljeni na filozofski pomenek med štirimi filozofi iz azijskih filozofsko-religijskih tradicij, Buddho, Kanádo, Konfucijem in Lie Zijem. Filozofi, ki so pri neutrudnem iskanju odgovorov na ključna vprašanja o človekovi eksistenci in svetu ter pri usvajanju resnice ubirali drugačne poti, se bodo tokrat srečali pod zvezdami v virtualnih univerzumih in si v živahnih filozofskih pomenkih izmenjali svoje poglede in ideje.  
Nastopajoči: 
študenta filozofije na FF UL Maša Poljšak Kus in Zmago Švajncer Vrečko, bivša študentka sociologije na FF UL Devina Flores
Vodja aktivnosti: doc. dr. Nina Petek, Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete


Povezava do gledališke predstave:
   

Gledališki list:


 

 


Stavba Montanistika, ki je del Naravoslovnotehniške fakultete, je z arhitekturnega vidika izjemen objekt, ki je vpisan v register kulturne dediščine. Notranjost objekta krasijo številni kamniti elementi, ki stavbi poudarijo njeno monumentalnost, nosijo pa tudi pomembno informacijo o pridobivanju in uporabi naravnega kamna v preteklosti. Z geološkega vidika hodniki in avla Montanistike predstavljajo poseben geološki muzej, ki kot tak združuje naravno in kulturno dediščino.
Geologi z Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete in Geološkega zavoda Slovenije ter grafiki (mentorji in študenti) s Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete) stavbo postavili v virtualno okolje. Sprehod bo možen v slovenskem in angleškem jeziku.

Sprehod bomo preko spletnih povezav in dodatnih opisov zanimivosti v stavbi začeli že v ponedeljek, 23.11. in bo trajal do petka, 27.11., ko boste stavbo lahko v celoti raziskovali preko interaktivnih povezav na spletni strani Oddelka za geologijo.

Spremljajte dogodek na socialnih omrežjih: 
Oddelka za geologijo (https://www.facebook.com/ntfgeo) 
projekta Humanistika, to si ti!. 


Če ste dogodek zamudili, si ga lahko ogledate na strani:
https://www.ntf.uni-lj.si/og/news/zgodbe-montanistike-v-svetu-navidezne-resnicnosti-2/
https://www.ntf.uni-lj.si/og/en/news/stories-of-montanistika-in-the-world-of-virtual-reality-2/

YOU ROCK!
 

 


Raziskovalke in raziskovalci Zdravstvene fakultete UL, Oddelek za delovno terapijo. Glavni cilj aktivnosti je večja ozaveščenost staršev, otrok  in mladostnikov ter učiteljev o negativnih vplivih pretežke in neprimerno uporabljene šolske torbe;razlikovati med ustrezno in napačno nošnjo šolske torbe, upoštevati priporočila glede ustrezne teže šolske torbe, ustrezno napolniti šolsko torbo, ustrezno prilagoditi šolsko torbo, nahrbtnik, torbo za prosti čas in ustrezno prilagoditi delovni prostor.


Povezave do vsebin:
Video prikaz pravilne uporabe šolske torbe
Slikanica Piščanec Pero in šolska torba
Pesem Piščanec Pero in šolska torba
Video predstavitev pravilne rabe šolske torbe
Slikovna prezentacija pravilne rabe šolske torbe 

 


Raziskovalke in raziskovalci Veterinarske fakultete UL. V okviru naše aktivnosti smo želeli otrokom predstaviti življenje čebel in njihov pomen za življenje ljudi.  Ker zaradi trenutne situacije otroci ne morejo priti na travnik pred čebelnjak Veterinarske fakultete UL, smo se odločili, da posnamemo filmček, v katerem 10-letna Lilija otrokom predstavi čebele in njihovo življenje. V okviru projekta smo izdali tudi pravljico Leonore Nardoni z naslovom Čebelici Zoja in Zara na medeni cesti. Knjigice bomo razdelili med otroke v vrtcih in šolah, da pa bi pravljica dosegla čim več otrok, je avtorica zgodbo predstavila tudi v filmčku, ki si ga lahko ogledate na spletu. 


Video: Čebelici Zoja in Zara na medeni cesti


Video:Življenje čebel:


 

 


Revija Clotho, poimenovana po najmlajši izmed rojenic, po tisti, ki prede nit življenja, skuša vzpostaviti nov prostor na področju klasičnih študijev, kjer bo mogoče ustvarjati, raziskovati in se pri tem učiti. Wilamowitz je to področje slovito opredelil »po vsebini, ki je grško-rimska civilizacija v svojem bistvu in v vseh vidikih svojega obstoja«. Clotho sledi tej tradiciji in sprejema prispevke o grškem in latinskem jeziku – o leksikografiji, slovnici in širših jezikoslovnih vprašanjih. Raziskovati želi tradicionalna področja klasičnih študijev, književnost, tekstno kritiko, govorništvo, filozofijo in zgodovino; pa tudi arheologijo, numizmatiko, epigrafiko, papirologijo in paleografijo. Predvsem pa je revija zavezana ideji interdisciplinarnosti. Kot takšna sprejema z antiko povezane prispevke s področja umetnosti, glasbe, znanosti, religije in prava; pa tudi klasične tradicije in klasične recepcije, zgodovine klasičnih ved in slednjič – ter predvsem – prevajanja.


      Revija CLOTHO št. 1             Revija CLOTHO št. 2
 


 Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za medicino (MF). Človeško telo je sestavljeno iz več kot bilijona (milijon milijonov oz. 1 000 000 000 000) celic, ki pa so premajhne, da bi jih videli s prostim očesom. Skrivnostni svet celic se nam razkrije šele ob pogledu skozi okular mikroskopa. Vabljeni, da v mikro-svet pogledate s pomočjo mikroskopov na Inštitutu za biofiziko Medicinske Fakultete!

📺 Za vstop v mikro-svet kliknite na sliko


 

 


Prevajalec je vedno tudi raziskovalec: ima visoke kompetenci iz znanja jezikov, svojega maternega in nekaj tujih, vsebinsko pa mora raziskovati še mnoga druga področja, s katerih prevaja: tehnika, naravoslovje, družboslovje, humanistika. Če ni zaposlen v organizaciji, ki se ukvarja z enim samim področjem, je njegov delovnik lahko zelo pester: en dan prevaja kemijsko besedilo, drugi dan tolmači o živalski krmi, tretji dan je lahko na vrsti otroška pravljica. No, ni ravno tako preprosto, ni pa daleč od resnice.


S študenti drugega letnika magistrskega študija prevajalstvo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani smo v okviru Evropske noči raziskovalcev pripravili intervjuje s predstavniki različnih jezikovnih poklicev: tolmačko, sodno tolmačko, terminologinjo in leksikografko ter avtorico slovarja, književno prevajalko, prevajalko za sinhronizacijo, lektorico in prevajalko s. p. in posneli predstavitev, ki si jo lahko ogledate na spodnji povezavi. Tudi opisi naštetih poklicev bodo v obliki intervjujev objavljeni na spletnem portalu Jezikovni poklici.Raziskovalke, raziskovalci in študenti so se na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete UL ukvarjali s pomenom raziskovanja v različnih prevajalskih poklicih. Eden od teh je tudi poklic književnega prevajalca, v katerem so se preizkusili kar študenti sami. Prevedli so zbirko novel Sylvaina Tessona Prepusti se življenju. Spodaj lahko poslušate odlomek iz novele Žleb.

   


 

 


Vsako leto glavni dogodek Evropske noči raziskovalcev - Humanstika, to si ti!, ki se odvija na Novem trgu v središču Ljubljane, zaključimo s koncertom, kjer glasbene skupine, katerih člani so tudi naši raziskovalke in raziskovalci, priredijo glasbeni večer. Ker se je letos dogajanje Evropske noči razishovalcev - Humanistika, to si ti! v celoti preselilo na splet, vas tokrat vabimo na Koncert s kavča. Raziskovalka z Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete UL, prof. dr. Jana Rošker, ki poje v različnih glasbenih slogih, predvsem so ji blizu šansoni in jazz, zapoje v različnih jezikih - slovenščini, angleščini in tudi kitajščini, je leta 2014 nastopila v Atriju ZRC, danes pa si bomo posnetek koncerta ogledali s kavča.

📺 VIDEO:


 

 


Slovenske pravljice v španščini predstavlja izbor slovenskih pravljic, ki so jih na Katedri za španski jezik Oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prevajali študentke in študenti magistrskega študija Hispanistike na seminarju iz prevajanja. Zbornik prevodov slovenskih pravljic v španski jezik izhaja v okviru letošnjega mednarodnega projekta Evropska noč raziskovalcev v sodelovanju z Znanstveno založbo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

📺 VIDEO: 


 

 


Avtorji, študentke in študent biologije ter njihove mentorice (Biotehniška fakulteta UL), smo ustvarili spletno učilnico, v kateri se boste lahko sprehodili od začetka časov pa vse do danes. Vstopili boste v časovno kapsulo in si ogledali najbolj razburljiva razpotja v razvoju naše vrste. Spoznali boste tudi najbolj napet del zgodbe, ki je pripeljala do - vas samih. S pomočjo izjemnih avtorskih ilustracij študentk biologije se boste seznanili s člani številne družine, od katerih so mnogi naši neposredni predniki. Navduševali se boste lahko nad sposobnostmi danes živečih primatov in svoje novo znanje preizkusili s simpatičnimi interaktivnimi nalogami. Nazadnje boste lahko stopili v čevlje čisto pravih paleoantropologov, znanstvenikov, ki preučujejo razvoj človeka. S pomočjo interaktivne naloge boste spoznali nekatere ključne meritve pri preučevanju fosilov, ob videoposnetkih spoznavali odlitke ključnih fosilnih lobanj in primerjali njihove ključne značilnosti. 


Avtorji želimo z aktivnostmi v spletni učilnici doseči boljše razumevanje evolucije človeka in njeno popularizacijo v splošni javnosti. 


Vstop v spletno učilnico bo mogoč med 23. 11. in 15. 2. 2021 na spletnem naslovu: https://e-pouk.bf.uni-lj.si/course/view.php?id=917
V spletno učilnico boste lahko vstopili s klikom na sivo obarvan gumb »Prijavite se kot gost«.


Vabljeni – razburljivo bo!


 

 


Oddelek za anglistiko (FF). Glavni cilj aktivnosti Povej mi pravljico! je predšolskim otrokom preko pripovedovanja pravljic na kratko predstaviti poklic raziskovalca/raziskovalke, predvsem pa raziskovalko kot človeka, ki počne še kaj drugega kot raziskuje. 

📺 VIDEO:

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo UL, Katedre za farmacevtsko biologijo, bodo prikazali postopek pridobivanja hlapnih snovi iz aromatičnih rastlin, tj. eteričnih olj in hidrolatov, ki jih v vsakdanjem življenju najdemo v številnih izdelkih, kot so npr. kozmetika, parfumi, čistila, prehranska dopolnila in zdravila. Pomemben vidik aktivnosti je tudi širjenje zavedanja o pravilni in varni uporabi eteričnih olj in hidrolatov. Te dišeče snovi so namreč v laični javnosti prepogosto predmet nekritične uporabe, ki lahko škodi našemu zdravju.


📺 VIDEO:


 


Raziskovalke UL Fakultete za farmacijo iz Katedre za farmacevtsko tehnologijo bodo prikazale otrokom ter širši laični javnosti raziskovalno dejavnost Fakultete za farmacijo na področju razvoja sodobnih kozmetičnih izdelkov, ki so v vsakdanjem življenju še posebej pomembni. Praktično bodo prikazale izdelavo kreme za nego suhe kože in otroške zobne paste. Otrokom in njihovim staršem želimo predstavili pomen rednega umivanja zob za zdravje ustne votline ter pomen vlažilnih krem pri podpiranju sijočega videza zdrave kože. 


📺 VIDEO: 

 


Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo (FFA) predstavijo krvne skupine in pomen njihovega določanja, predvsem v transfuzijski medicini.

📺 VIDEO:


 

 


Oddelek za etnologijo in antropologijo (FF). S serijo videov Raziskovalna področja v etnologiji želimo širšo javnost preko 5-10 minutnih videov, dostopnih na spletu, seznaniti z nekaterimi od področij raziskovanja, in sicer z:  Etnologijo Slovenije, Etnologijo Balkana, Etnološko muzeologijo in Etnološkim konzervatorstvom. O svojih raziskavah, razvoju področja, načinih poučevanja s terenskimi vajami in nekaterih ključnih vprašanjih ob fotografskem gradivu govorijo: zasl.prof.dr Janez Bogataj, izr. prof. dr. Mateja Habinc, prof, dr. Božidar Jezernik, izr. Prof. dr. Alenka Bartulović, izr. prof. dr. Jože Hudales in izr. prof. dr. Vito Hazler. 


Avtor filmov je Žiga Gorišek, nastali so v okviru Evropske noči raziskovalcev na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete, UL.


📺 VIDEO: Etnologija Slovenije    


📺 VIDEO: Etnologija Balkana


📺 VIDEO: Etnološka muzeologija


📺 VIDEO: Etnološko konservatorstvo, Kultura stavbarstva in bivanja


 

 


Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete se tudi letos pridružuje projektu Noč raziskovanja. Njihov doprinos je gledališka predstava v angleščini s ponosnim naslovom Becoming Human (Postajati človek). Z njo so želeli preseči ločnico med filozofijo in umetnostjo ter gledalkam in gledalcem na zabaven in hkrati zanimiv način približati sodobno kitajsko filozofijo skozi optiko Mojstra Lija, katerega dejansko ime je Li Zehou. Njegova filozofija oživi skozi pogovor igralk in igralcev, ki uprizarjajo tri berlinske študente (Mani, Karl in Kong Qiu) in študentko (Hannah) in hkrati predstavljajo simbole mislecev in mislic kot so Immanuel Kant, Karl Marx, Hannah Arendt in Konfucij. Zanimajo jih vprašanja človeškosti, smisla življenja, idejne zgodovine, šamanskih prednikov vzhodnoazijskih kultur ter transkulturne filozofije. Njihovi pogovori so duhoviti in iskrivi, ter prepleteni z glasbo, s plesom in vizualnimi podobami.


Nastopajoči:
Luka Culiberg, Ryuzo Fukuhara, Metka Kladnik, Jasna Bavec, Špela Jezovšek, Marko Ogrizek, Jana Rošker, Tea Sernelj
Scenarij: Jana Rošker
Režiser: Ryuzo Fukuhara
Glasba: Trio Večni problemi (Dejan Berden, Marjan Farič, Jana Rošker)


Predstavo si lahko ogledate na spodnji povezavi:


 

 


Z izbranimi gosti bomo spregovorili o znanosti, pomenu raziskovalcev in njihovega dela za družbo ter osvetlili, kako lahko različni programi financiranja, ki jih nudi Evropska unija, pripomorejo k razvoju njihove kariere. Prenos dogodka v živo bo potekal 27. 11. 2020 ob 18. uri na https://vzivo.sta.si/


Na dogodku bodo sodelovali:

• prof. dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, 

 prof. dr. Roman Kuhar, dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani,

• dr. Stojan Sorčan, Nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020 - ukrepi Marie-Skłodowska-Curie (MSCA) pri MIZŠ,

• dr. Urška Lampe, prejemnica Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship (MSCA IF) štipendije, Università Ca' Foscari, Benetke, 

• dr. Manja Žebre, prejemnica Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship (MSCA IF) štipendije in raziskovalka na Geološkem zavodu Slovenije, 

• dr. Davor Kozmus, Nacionalna kontaktna oseba za HERA (Humanities in European Research Area) in CHANSE (Collaboration of Humanities and Social Science in Europe), pri MIZŠ, 

• prof. dr. Mojca Ramšak, raziskovalka, ki bo predstavila mednarodni projekt v okviru HERA, ki ga opravlja na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. 

Pogovor bo vodila Blažka Müller. Vljudno vabljeni!


Dogodek bosta prek svojih platform prenašala Humanistika, to si ti! in STA.


📺 VIDEO: posnetek dogodka