Dogodki

 

PREDDOGODKI Evropske noči raziskovalcev  (21. 5. -26. 11. 2020) 

Evropska noč raziskovalcev (glavni dogodek), ki bo letos potekala na dan, 27. 11. 2020, organizira v sklopu kampanje ozaveščanja že vse od 21. 5. 2020 serijo preddogodkov, s katerimi želimo mladim, ki se za svojo kariero še odločajo in ki svoja zanimanja šele odkrivajo, približati razumevanje raziskovalnega dela. Raziskovalci bodo v sklopu preddogodkov priredili različne aktivnosti, obiskali osnovne in srednje šole in učencem predstavili sebe kot raziskovalca.

 

• STOLETNICA PRVEGA DOKTORATA NA UNIVERZI V LJUBLJANI

📢 sreda, 15. 7. 2020, ob 11.00 🕒 

Tema letošnje Evropske noči raziskovalcev v organizaciji Humanistika, to si ti je "Ženske v znanosti", ker je natanko pred 100 leti Ana Mayer Kansky kot prva doktorirala na tedaj novoustanovljeni ljubljanski univerzi. Ob tej slavnostni obletnici sta Filozofska fakulteta UL in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UL izvedli spletno okroglo mizo z naslovom  - Dr. Anka Mayer, njene predhodnice in naslednice (1911–1931). Okroglo mizo si je bilo takrat mogoče ogledati v živo, preko programa Zoom, za vse tiste, ki ste jo zamudili, pa si lahko ogledate posnetek https://www.youtube.com/watch?v=2S0_B8TncCE.

 

• ARHEOLOŠKE DELAVNICE NA BRINJEVI GORI

📢 sobota, 27. 6. 2020, celodnevni dogodek 🕒 

Ste se kdaj spraševali, kako bi bilo, če bi se lahko vrnili v prazgodovino, se sprehodili po prazgodovinskem naselju in si ogledali, kako so takrat živeli?

Prav to se je uresničilo osnovnošolcem, dijakom in zainteresiranim prebivalcem občine Zreče z okolico. Arheologi so zanje organizirali prazgodovinske arheološke delavnice, kjer so skupaj naredili ognjišče, izdelali prazgodovinsko peč in v njej pekli glinene izdelke ter opazovali, kako je kovač razžaril železo in skoval izdelke, ki so jih v davnih časih uporabljali. Delavnice so nastale v sodelovanju Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete UL, s partnerji (med drugim skupina STIK, Kovaštvo Kruška, Občina Zreče), poklic arheologa pa jim je razkrivalo 10 arheologov. Brinjeva gora je bila za izvedbo delavnic izbrana, ker gre za zelo pomembno arheološko najdišče iz 2. in 1. tisočletja p. n. št., ki pa je v zadnjih letih s pomočjo evropskih sredstev ponovno predmet znanstvenih raziskav. Arheološko najdišče sestavlja utrjena naselbina z več grobišči, ki so bilo v uporabi v različnih obdobjih njene poselitve. Čeprav so ga odkrili že skoraj pred 70 leti, ga arheologi raziskujejo še danes. Tako so prepoznali vsaj tri faze poselitve v bronasti dobi in dve v železni dobi, s sodobnimi pristopi pa bi jih radi še podrobneje proučili. Ob znanstvenih raziskavah pa so arheologi naredili še korak naprej in se usmerili v promocijo dediščine in znanja o njej, ki so ga želeli posredovati lokalni skupnosti. Priložnost se jim je ponudila v sklopu mednarodnega projekta Prehistory Adventure, v sklopu katerega so s partnerji organizirali te prazgodovinske delavnice, s katerimi so ljudem približali življenje v prazgodovini.

     

 

PREDSTAVITEV MONOGRAFIJE LJUBLJANSKA GEOLOŠKA ŠOLA 

📢 torek, 16. 6. 2020, ob 14.00 🕒 

Na Naravoslovnotehniški fakulteti so predstavili novo znanstveno monografijo Ljubljanska geološka šola,  avtorja Mihaela Brenčiča. Knjiga predstavlja celostni pregled delovanja, razvoja in visokošolskega poučevanja geologije na Univerzi v Ljubljani. Po slavnostnem nagovoru dekana je sledil pogovor z avtorjem. Celoten dogodek bo v kratkem na voljo tudi v video obliki. Ta monografija je bila sofinancirana in je eden od rezultatov lanskoletnega projekta Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!. Knjiga se uvršča med ostala dela o zgodovini znanosti in visokošolskega šolstva v Sloveniji, ki so nastala ob stoletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani.

  

 

• ARHEOLOŠKA DELAVNICA - GRADNJA PRAZGODOVINSKE PEČI IN OGNJIŠČA

📢 petek, 12. 6. 2020, ob 10.00 🕒 

Študenti Oddelka za arheologijo FF, pod vodstvom Manca Vinazza, so v parku pred fakulteto na Zavetiški 5, v Ljubljani, zgradili prazgodovinsko peč za žganje keramike in ognjišče za pripravo hrane. Gradnja peči je trajala šest ur, študenti pa so bili neposredno vključeni v celoten proces in tako pridobili dragocene izkušnje ter v praksi preizkusili nekaj, o čemer se večinoma učijo zgolj v teoriji. Peč so zgradili po vzoru peči iz najdišča Oloris pri Dolnjem Lakošu v Prekmurju. V mlajši bronasti dobi so jo uporabljali za žganje keramičnih posod. Ognjišče je nastalo po vzoru ognjišča, ki so ga sami odkrili med izkopavanji na terenu, na najdišču Čreta pri Mariboru. Imeli so veliko srečo, saj je bilo odkrito ognjišče v celoti ohranjeno, kar je prava redkost, na njem pa so našli celo posode. Tako so pridobili neposredno povezavo, kakšne posode so uporabljali za pripravo hrane. Da bi ugotovili, kakšno hrano so takrat poznali, je potrebno izvesti raziskave. Predvsem je treba najti zelo dobre vzorce - semenke ali ostanke hrane. Do sedaj so odkrili predvsem ostanke prosa, pire, boba, lešnikov in različnih vrst mesa. Gradnja prazgodovinske peči in ognjišča je bil drugi v seriji letošnjih preddogodkov Evropske noči raziskovalcev 2020 v organizaciji Humanistika, to si ti.

Donator gline za izdelavo peči in ognjišča je Goriske Opekarne.

    

 

• PRILOŽNOSTI ZA MEDNARODNO SODELOVANJE RAZISKOVALCEV in OTVORITEV PROJEKTA EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV - HUMANISTIKA, TO SI TI! 2020

📢 četrtek, 21. 5. 2020, ob 15.00 🕒 

Predstavitev Priložnosti za mednarodno sodelovanje raziskovalcev, ki je bila v sklopu Sejma akademske knjige Liber.ac in je dostopna na povezavi https://youtu.be/fwfZibYV448. V kratki predstavitvi, namenjeni raziskovalcem, ki bi se radi seznanili s priložnostmi in možnostmi za sodelovanje v mednarodnih projektih, so predstavljena različna orodja za mednarodno povezovanje. Gledalci predstavitve se lahko seznanijo z različnimi informacijskimi platformami, podpornimi mehanizmi na univerzitetni in fakultetni ravni ter orodji mreženja, ki jim lahko odprejo nove priložnosti za sodelovanje v mednarodnih projektih. Dogodek je vodila Ema Karo z Znanstvenoraziskovalnega inštituta Filozofske fakultete, to pa je bil tudi otvoritveni dogodek letošnje Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti!.