Dogodki

 

PREDDOGODKI Evropske noči raziskovalcev  (21. 5. -26. 11. 2020) 

Evropska noč raziskovalcev (glavni dogodek), ki bo letos potekala na dan, 27. 11. 2020, organizira v sklopu kampanje ozaveščanja že vse od 21. 5. 2020 serijo preddogodkov, s katerimi želimo mladim, ki se za svojo kariero še odločajo in ki svoja zanimanja šele odkrivajo, približati razumevanje raziskovalnega dela. Raziskovalci bodo v sklopu preddogodkov priredili različne aktivnosti, obiskali osnovne in srednje šole in učencem predstavili sebe kot raziskovalca.

 

• VIRTUALNI DAN ODPRTIH VRAT ASTRONOMSKEGA OBSERVATORIJA GOLOVEC

📢 torek, 22. 9. 2020, 19.00-22.30 🕒

Z Evropsko nočjo raziskovalcev -  Humanistika, to si ti! že tretje leto zapored sodeluje Astronomski Observatorij Golovec, Fakultete za matematiko in fiziko. 

Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz več krajših prispevkov naših sodelavcev in znanstvenikov, ki nas bodo popeljali po observatoriju in prikazov praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Predstavitve bodo prilagojene učnemu programu astronomije v osnovni šoli. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Napovednik:
19:00 Samo Ilc - "Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov"
19:20 dr. Janez Kos - "Komet NEOWISE in prihodnje zanimivosti na nebu"
19:40 dr. Dunja Fabjan - "Kratke novice iz vesolja"
20:00 prof. dr. Tomaž Zwitter - "Rdeči planet"
20:20 Bojan Dintinjana in Herman Mikuž - "Delavnica opazovanje s teleskopom"

Dogodek bo potekal na daljavo preko aplikacije Zoom. Iz varnostnih razlogov vam bomo povezavo za vstop in vabilo poslali po elektronski pošti. Na spodnji povezavi se naročite na obvestilo.

http://arix.ago.fmf.uni-lj.si/cgi-bin/dov/narocilo-obvestila.py

   

 

 

• DELAVNICA ŽGANJA KERAMIKE IN PRAZGODOVINSKA KUHINJA - ODDELEK ZA ARHEOLOGIJO, FF UL

📢 petek, 28. 8. 2020, ob 10.00 🕒 (celodnevni dogodek), Zavetiška 5, 1000 Ljubljana 

 Študenti arheologije Filozofske fakultete UL​ so pod vodstvom Mance Vinazza​ in Polone Janežič​ izvedli zelo zanimivo delavnico žganja keramike in prazgodovinske kuhinje. Že v juniju so zgradili enoprostorno kupolasto peč po vzoru peči najdene na najdišču Oloris pri Dolnjem Lakošu v Prekmurju (ki so jo v bronasti dobi uporabljali za žganje keramičnih posod) in ognjišče za pripravo hrane, po vzoru ognjišča, odkritega na najdišču Čreta pri Mariboru.Tedaj so peč tudi prižgali in pripravili na uporabo. Študenti arheologije so izdelali glinene izdelke, kot so jih uporabljali nekoč. Manca Vinazza pa je za potrebe razumevanja, kako delujejo na glino, izdelala še posode, ki jim je dodala različne primesi - kremen, apnenec, oglje, in drobljeno keramiko.

V petek pa je napočil čas, da so peč ponovno zakurili in v njej žgali pripravljeno lončevino.

Sočasno so zakurili tudi prazgodovinsko ognjišče in na njem kuhali in pekli jedi, ki so jih jedli naši davni predniki.  Na ognjišču so skuhali enolončnico s svinjino, piro, kolerabo, pastinakom in porom. Pripravili so repo, pečeno na žerjavici, prelito z maslom. Pekli so celo dve vrsti nekvašenega kruha: 1. pečen na porovih listih v pečki, kot hlebček, 2. kot ploščati kruhki na ognjišču. V žerjavici so poskusili speči/skuhati jajca v lupini, zgoraj naluknjana, kar jim je izvrstno uspelo! Spekli so svinjino z materino dušico in porom.  Za konec pa so za sladico pripravili še skuto z jagodičevjem (malinami, robidami), meto in medom.

Lončene izdelke so v peči žgali ves dan, skupaj kar 10 ur. Peč je dosegla temperaturo kar 676 stopinj!  Tako visoka temperatura je potrebna, da se zažge keramika. Ogenj so nato ugasnili. Ker pa je bila na koncu tako visoka temperatura in je zato tudi keramika zelo vroča, je nato potrebno peč zadelati in zaprto pustili vsaj en dan, da se keramika postopoma ohlaja. Če bi jo takoj vzeli ven, bi počila.  Ko so peč včeraj popoldan odprli, so navdušeni ugotovili, da je od 57 keramičnih posod ostalo celih in lepo prepečenih kar 56 posod!  To je zelo velik uspeh, na kar so ponosni, saj je eksperiment uspel. 

  

  

 • GEOLAB NA FESTIVALU POLETJE NA VRHNIKI

📢 petek, 14. 8. 2020, ob 18.00 🕒 

V sklopu festivala Poletje na Vrhniki je potekala delavnica Geolab, ki jo je pripravil Oddelek za geologijo iz Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Na dvourni delavnici se je 30 otrok seznanilo s fosili, kamninami in minerali. Izdelovali so odlitke nekaterih fosilnih ostankov, kot so amoniti, brahiodi in celo dinozavri. Kamnine so prepoznavali z aplikacijo KamenCheck. To je zelo koristna aplikacja, s pomočjo katere na zabaven in kreativen način spoznavajo različne kamnine in se o njih veliko naučijo. Na festivalu Poletje na Vrhniki je Oddelek za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete s svojo delavnico sodeloval že drugič. 

   

 

  • STOLETNICA PRVEGA DOKTORATA NA UNIVERZI V LJUBLJANI

📢 sreda, 15. 7. 2020, ob 11.00 🕒 

Tema letošnje Evropske noči raziskovalcev v organizaciji Humanistika, to si ti je "Ženske v znanosti", ker je natanko pred 100 leti Ana Mayer Kansky kot prva doktorirala na tedaj novoustanovljeni ljubljanski univerzi. Ob tej slavnostni obletnici sta Filozofska fakulteta UL in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UL izvedli spletno okroglo mizo z naslovom  - Dr. Anka Mayer, njene predhodnice in naslednice (1911–1931). Okroglo mizo si je bilo takrat mogoče ogledati v živo, preko programa Zoom, za vse tiste, ki ste jo zamudili, pa si lahko ogledate posnetek https://www.youtube.com/watch?v=2S0_B8TncCE.

 

• ARHEOLOŠKE DELAVNICE NA BRINJEVI GORI

📢 sobota, 27. 6. 2020, celodnevni dogodek 🕒 

Ste se kdaj spraševali, kako bi bilo, če bi se lahko vrnili v prazgodovino, se sprehodili po prazgodovinskem naselju in si ogledali, kako so takrat živeli?

Prav to se je uresničilo osnovnošolcem, dijakom in zainteresiranim prebivalcem občine Zreče z okolico. Arheologi so zanje organizirali prazgodovinske arheološke delavnice, kjer so skupaj naredili ognjišče, izdelali prazgodovinsko peč in v njej pekli glinene izdelke ter opazovali, kako je kovač razžaril železo in skoval izdelke, ki so jih v davnih časih uporabljali. Delavnice so nastale v sodelovanju Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete UL, s partnerji (med drugim skupina STIK, Kovaštvo Kruška, Občina Zreče), poklic arheologa pa jim je razkrivalo 10 arheologov. Brinjeva gora je bila za izvedbo delavnic izbrana, ker gre za zelo pomembno arheološko najdišče iz 2. in 1. tisočletja p. n. št., ki pa je v zadnjih letih s pomočjo evropskih sredstev ponovno predmet znanstvenih raziskav. Arheološko najdišče sestavlja utrjena naselbina z več grobišči, ki so bilo v uporabi v različnih obdobjih njene poselitve. Čeprav so ga odkrili že skoraj pred 70 leti, ga arheologi raziskujejo še danes. Tako so prepoznali vsaj tri faze poselitve v bronasti dobi in dve v železni dobi, s sodobnimi pristopi pa bi jih radi še podrobneje proučili. Ob znanstvenih raziskavah pa so arheologi naredili še korak naprej in se usmerili v promocijo dediščine in znanja o njej, ki so ga želeli posredovati lokalni skupnosti. Priložnost se jim je ponudila v sklopu mednarodnega projekta Prehistory Adventure, v sklopu katerega so s partnerji organizirali te prazgodovinske delavnice, s katerimi so ljudem približali življenje v prazgodovini.

     

 

PREDSTAVITEV MONOGRAFIJE LJUBLJANSKA GEOLOŠKA ŠOLA 

📢 torek, 16. 6. 2020, ob 14.00 🕒 

Na Naravoslovnotehniški fakulteti so predstavili novo znanstveno monografijo Ljubljanska geološka šola,  avtorja Mihaela Brenčiča. Knjiga predstavlja celostni pregled delovanja, razvoja in visokošolskega poučevanja geologije na Univerzi v Ljubljani. Po slavnostnem nagovoru dekana je sledil pogovor z avtorjem. Celoten dogodek bo v kratkem na voljo tudi v video obliki. Ta monografija je bila sofinancirana in je eden od rezultatov lanskoletnega projekta Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!. Knjiga se uvršča med ostala dela o zgodovini znanosti in visokošolskega šolstva v Sloveniji, ki so nastala ob stoletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani.

  

 

• ARHEOLOŠKA DELAVNICA - GRADNJA PRAZGODOVINSKE PEČI IN OGNJIŠČA

📢 petek, 12. 6. 2020, ob 10.00 🕒 

Študenti Oddelka za arheologijo FF, pod vodstvom Manca Vinazza, so v parku pred fakulteto na Zavetiški 5, v Ljubljani, zgradili prazgodovinsko peč za žganje keramike in ognjišče za pripravo hrane. Gradnja peči je trajala šest ur, študenti pa so bili neposredno vključeni v celoten proces in tako pridobili dragocene izkušnje ter v praksi preizkusili nekaj, o čemer se večinoma učijo zgolj v teoriji. Peč so zgradili po vzoru peči iz najdišča Oloris pri Dolnjem Lakošu v Prekmurju. V mlajši bronasti dobi so jo uporabljali za žganje keramičnih posod. Ognjišče je nastalo po vzoru ognjišča, ki so ga sami odkrili med izkopavanji na terenu, na najdišču Čreta pri Mariboru. Imeli so veliko srečo, saj je bilo odkrito ognjišče v celoti ohranjeno, kar je prava redkost, na njem pa so našli celo posode. Tako so pridobili neposredno povezavo, kakšne posode so uporabljali za pripravo hrane. Da bi ugotovili, kakšno hrano so takrat poznali, je potrebno izvesti raziskave. Predvsem je treba najti zelo dobre vzorce - semenke ali ostanke hrane. Do sedaj so odkrili predvsem ostanke prosa, pire, boba, lešnikov in različnih vrst mesa. Gradnja prazgodovinske peči in ognjišča je bil drugi v seriji letošnjih preddogodkov Evropske noči raziskovalcev 2020 v organizaciji Humanistika, to si ti.

Donator gline za izdelavo peči in ognjišča je Goriske Opekarne.

    

 

• PRILOŽNOSTI ZA MEDNARODNO SODELOVANJE RAZISKOVALCEV in OTVORITEV PROJEKTA EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV - HUMANISTIKA, TO SI TI! 2020

📢 četrtek, 21. 5. 2020, ob 15.00 🕒 

Predstavitev Priložnosti za mednarodno sodelovanje raziskovalcev, ki je bila v sklopu Sejma akademske knjige Liber.ac in je dostopna na povezavi https://youtu.be/fwfZibYV448. V kratki predstavitvi, namenjeni raziskovalcem, ki bi se radi seznanili s priložnostmi in možnostmi za sodelovanje v mednarodnih projektih, so predstavljena različna orodja za mednarodno povezovanje. Gledalci predstavitve se lahko seznanijo z različnimi informacijskimi platformami, podpornimi mehanizmi na univerzitetni in fakultetni ravni ter orodji mreženja, ki jim lahko odprejo nove priložnosti za sodelovanje v mednarodnih projektih. Dogodek je vodila Ema Karo z Znanstvenoraziskovalnega inštituta Filozofske fakultete, to pa je bil tudi otvoritveni dogodek letošnje Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti!.