Preddogodki

 

PREDDOGODKI Evropske noči raziskovalcev  (21. 5. -26. 11. 2020) 

Evropska noč raziskovalcev (glavni dogodek), ki bo letos potekala na dan, 27. 11. 2020, organizira v sklopu kampanje ozaveščanja že vse od 21. 5. 2020 serijo preddogodkov, s katerimi želimo mladim, ki se za svojo kariero še odločajo in ki svoja zanimanja šele odkrivajo, približati razumevanje raziskovalnega dela. Raziskovalci bodo v sklopu preddogodkov priredili različne aktivnosti, obiskali vrtce, osnovne in srednje šole in predstavili sebe kot raziskovalca.

 

• PREDSTAVITEV POKLICA - FARMACEVT

📢 od 21. 5. 2020 do 26. 11. 2020 🕒

Raziskovalke in raziskovalci Fakultete za farmacijo UL so obiskali vrtce in otrokom predstaviti zdravila, poklic farmacevta in njegovo vlogo v javnem zdravju. Spodbujali so radovednost o zdravilih in farmaciji ter odgovarjali na vprašanja, kot so: »Kako nastanejo zdravila?«; »Kako nam zdravila pomagajo pri ozdravitvi?«; »Zakaj farmacevti nosimo bele halje?« ... Skupaj z otroki smo izdelali tudi kremo in zobno pasto.

 

• UTRINKI PREDDOGODKOV EVROPSKE NOČI RAZISKOVALCEV - HUMANISTIKA, TO SI TI! 2020

📢 od 21. 5. 2020 do 26. 11. 2020 🕒
V projektu Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! so  bili s kampanjo ozaveščanja izvedeni številni preddogodki Evropske noči raziskovalcev, ki so potekali vse od maja do glavnega dogodka Evropske noči raziskovalcev , 27. 11. 2020.  Večina preddogodkov je še lahko potekala v živo.

 

• PREDSTAVITEV: ROMANTIKA V SREDNJEEVROPSKEM KONTEKSTU

📢 sreda, 25. 11. 2020, 8.00-8.50 🕒

 Dr. Špela Sevšek Šramel, predstojnica Oddelka za slavistiko na Filozofski fakulteti UL, bo dijakomGimnazije Vič predstavila delo Mickiewicza, Mache in drugih slovanskih romantikov ter ga povezala s pesnikom Francetom Prešernom. Predstavitev bo potekala preko aplikacije Zoom.
Vabljeni VSI, ki vas to zanima.
Povezava do dogodka: https://arnes-si.zoom.us/j/6158361400
Meeting ID: 615 836 1400 

 

• SPLETNA DELAVNICA: Perspektiva poklica raziskovalca in raziskovalke

📢 torek, 24. 11. 2020, 11.00-12.30 🕒

Projekt Evropska noč raziskovalcev je namenjen predstavitvi poklica raziskovalca in raziskovalke, zato bomo z gosti govorili o načrtovanju kariere in perspektivnosti tega poklica v luči programskih usmeritev Evropske unije, natančneje novega okvirnega programa Obzorje Evropa (kodeks, integriteta, mobilnost, internacionalizacija) in možnostih, ki jih ponuja Slovenija (priložnosti, zakonodaja, pomanjkljivosti). 

Dogodek bo potekal prek spletne aplikacije ZOOM:
Povezava do dogodka: https://uni-lj-si.zoom.us/j/94938359429
Meeting ID: 949 3835 9429
Passcode: 290132

Delavnico bomo izvedli preko platforme Zoom, na njej pa bodo sodelovali:

• red. prof. dr. Roman Kuhar, dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani,

• Uršula Konečnik, Nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020 – Znanost za družbo in za njo (SW4S) ter sekretarka Komisije za enake možnosti na področju znanosti pri MIZŠ,

• dr. Ana Rotter, raziskovalka na morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo in vodja enega od sklopov evropskega projekta Change -Horizon 2020, za implementacijo načrta enakosti spolov,  

• dr. Stojan Sorčan, Nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020 - ukrepi Marie-Skłodowska-Curie (MSCA) pri MIZŠ,

• mag. Marja Medved, CMEPIUS – podpora mednarodni mobilnosti EURAXESS.

Posnetek dogodka:

 

• DOKUMENTARNI FILM: RAZISKOVANJE JE PUSTOLOVŠČINA ZA UM

📢 ponedeljek, 23. 11. 2020, 17.25-17.50 🕒

na prvem programu TV SLO  vas vabimo k ogledu dokumentarnega filma Raziskovanje je pustolovščina za um, ki je nastal v okviru lanskoletne izvedbe EU projekta Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti!.

Film je dosegljiv tudi na našem Youtube kanalu:

 

• SPLETNA DELAVNICA: UMETNINA V NAŠEM VSAKDANU

📢 sobota, 21. 11. 2020, 11.00-12.30 🕒

Delavnico bo vodila akademska slikarka Lučka Šparovec, aktivna in priznana slovenska ustvarjalka. Udeleženci bodo pobližje spoznali ustvarjanje v tehniki akvarela.
Delavnica bo potekala prek platforme Zoom, na povezavi:  
https://uni-lj-si.zoom.us/j/99818916466
Meeting ID  998 1891 6466
Passcode 506178

Vsi, ki se bodo udeležili delavnice, naj si pripravijo slikarski material: akvarelni papir (5 listov), velikosti vsaj A3, akvarelne barve (pigmente), akvarelne čopiče iz naravnih dlak (največ dva), lonček za vodo, krpo in/ ali papirnato brisačo, leseno podlogo na katero boste prilepili papir, papirnati lepilni trak in podlago za mešanje barv.
Poleg praktičnega spoznavanja slikarske tehnike bosta predstavljeni še razumevanje umetniškega dela in zgodovina tehnike akvarela.

 

• SPLETNA DELAVNICA: KAJ LAHKO STORIM ZA VARNO HRANO?

📢 petek, 20. 11. 2020, 9.00-9.50 🕒

V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti, je Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani dne, 20. 11. 2020, ob 9. uri priredila spletno delavnico Kaj lahko sam storim za varno hrano? 
V okviru virtualne delavnice so se posvetili zagotavljanju varne hrane v domači kuhinji, s poudarkom na preventivnih ukrepih za preprečitev zdravstvenih težav zaradi okužbe ali zastrupitve s hrano. Izvedli so eksperimente in pojasnili, kako temperatura vpliva na rast mikroorganizmov, kaj je navzkrižno onesnaženje in kako ga preprečiti.
Delavnica je potekala prek platforme Zoom. 

 

• SPLETNA OKROGLA MIZA: PRVE DOCENTKE UNVERZE V LJUBLJANI

📢 sreda, 18. 11. 2020, 11.30-12.30 🕒

Na dogodku bodo gostje predstavili prve docentke Univerze v Ljubljani, ki so v drugi polovici 20. stoletja pomembno sooblikovale slovensko znanost in utrle pot poznejšim znanstvenicam. Ta pot za ženske v znanosti na Slovenskem še zdaleč ni bila lahka, bila je polna preprek in izzivov. Na okrogli mizi pa bo tekla beseda tudi o tem, kakšne so možnosti za uveljavljanje žensk v znanosti danes.

Okroglo mizo bomo izvedli prek platforme Zoom, na spodnji povezavi:

https://uni-lj-si.zoom.us/j/94330160336?pwd=MnhYL0VkazNsTmFnUW0wdDllZldtdz09#success

Meeting ID: 943 3016 0336

Passcode: 395120

Sodelovali bodo:

• doc. dr. Matej Hriberšek, Oddelek za klasično filologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani,

• red. prof. dr. Mojca Smolej, Oddelek za slovenistiko, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani,

• izr. prof. dr. Andreja Hočevar, Oddelek za pedagogiko, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani,

• izr. prof. dr. Mihael Brenčič, Oddelek za geologijo, Naravoslovnotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani,

• izr. prof. dr. Borut Škodlar dr. med., Katedra za psihiatrijo, Medicinska fakulteta,  

• red. prof. dr. Nadja Furlan Štante,  Inštitut za Filozofske študije, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, članica Komisije za enake možnosti na področju znanosti pri MIZŠ.   

Pogovor bo vodil dr. Tone Smolej.

Vljudno vabljeni!

Posnetek okrogle mize:

• SPLETNA OKROGLA MIZA VITAMINI IN MINERALI: "JEJMO MAVRICO"

📢 četrtek, 12. 11. 2020, 18.00-19.00 🕒

V sklopu dogodkov Evropske noči raziskovalcev 2020 je okroglo mizo organizirala Fakulteta za farmacijo UL.

Ob razpravi o aktualnih vitaminih in mineralih so predstavili tudi novo strokovno publikacijo Minerali, vitamini in druge izbrane snovi. Knjiga je pred kratkim izšla pri Slovenskem farmacevtskem društvu: http://www.sfd.si/?viewPage=212 

Okroglo mizo sta vodila prof. dr. Lucija Peterlin Mašič (UL FFA) in izr. prof. dr. Tomaž Vovk (UL FFA). Kot gosti so se okrogle mize udeležili:

• prof. dr. Blaž Cigić (UL Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo), 

• mag. Miroslava Abazović (Dolenjske lekarne Novo mesto p.o.),

• prof. dr. Aleš Obreza (UL FFA),

• doc. dr. Stane Pajk (UL FFA), 

• izr. prof. dr. Janez Mravljak (UL FFA). 

 Okrogla miza je potekala prek platforme Zoom. 

Posnetek okrogle mize:

📺 VIDEO: Posnetek predstavitve knjige Vintamini in minerali na TV Ljubljana

 

• SPLETNA OKROGLA MIZA UNIVERZA PRIHODNOSTI: EVROPSKO AKADEMSKO OKOLJE SKOZI POGLED URAVNOTEŽENOSTI SPOLOV IN VKLJUČEVANJA RANLJIVIH SKUPIN

📢 petek, 6. 11. 2020, 11.00-12.00 🕒

Letos Univerza v Ljubljani slavi 100-letnico prvega doktorata, ki je bil podeljen prav ženski - Ani Mayer Kansky. Hkrati od leta 2019 Univerza v Ljubljani vodi EU projekt EUTOPIA, ki vključuje 6 evropskih univerz s skupno vizijo ustvariti temelje univerze prihodnosti z odprtim in vključujočim akademskim okoljem. Aktualni družbeni izzivi pandemije pa sedaj postavljajo akademsko okolje pred nove izzive. Cilj okrogle mize je bil osvetliti dobre prakse in kompetence, ki jih mora razviti akademsko okolje v univerzi prihodnosti. Namreč, ravno večja senzibilizacija do razvoja karier raziskovalk, profesoric, znanstvenic nato odpira prostor tudi za vključevanje drugih ranljivih skupin. Ti cilji sovpadajo tudi s sporočili  projekta Evropska noč raziskovalcev 2020, »Humanistika, to si ti!«.

Okrogla miza je potekala prek Zooma.

Na njem so sodelovale:

·         prof. dr. Andreja Gomboc, Center za astrofiziko in kozmologijo, Univerza v Novi Gorici, predsednica Komisije za enake možnosti na področju znanosti pri MIZŠ,

·         doc. dr. Tamara Pavasovič Trošt, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani,

·         dr. Romana Jordan, Inštitut “Jožef Stefan”,

·         prof. dr. Milica Antić–Gaber, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani,

·         doc. dr. Petra Videmšek, Fakulteta za socialno delo, Univerza v Ljubljani.

 

Posnetek celotne okrogle mize si lahko ogledate tukaj:

 

• SPLETNA DELAVNICA KAKO NAPISATI USPEŠNO PRIJAVO V OBZORJU EVROPA 

📢 torek, 3. 11. 2020, 10.00-12.00 🕒

Na delavnici sta sodelavca Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport raziskovalkam in raziskovalcem predstavila razpise Marie Skłodowska-Curie (MSCA) in Evropskega raziskovalnega sveta (ERC). Uveljavljeni raziskovalci so prikazali primere uspešnih prijav, poseben poudarek delavnice pa je bil na komuniciranju z javnostjo in etiki v raziskovalnem procesu, ki je pomemben element vsake prijave.

Delavnica je bila namenjena mladim raziskovalcem in podoktorskim študentom. Potekala je prek platforme Zoom. 

 

Na njej so sodelovali:

·         dr. Stojan Sorčan, Nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020 - ukrepi Marie-Skłodowska-Curie (MSCA) pri MIZŠ,

·         doc. dr. Urška Lampe, prejemnica Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship (MSCA IF) štipendije, Università Ca' Foscari, Benetke,

·         dr. Andreja Umek Venturini, Nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020 - Evropski raziskovalni svet (ERC), Informacijske in komunikacijske tehnologije (ICT) pri MIZŠ,

·         dr. Jernej Ule, profesor molekularne nevroznanosti na University College London (UCL) in prejemnik ERC Advanced Grant projekta na Kemijskem inštitutu kot gostitelju,  

·         red. prof. dr. Olga Markič, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani.

 

Posnetek celotne delavnice si lahko ogledate tukaj:

 Powerpoint prezentacije govornic in govorcev so dosegljive na povezavi

 

• SPLETNI DOGODEK PREDSTAVITREV NAČINA PRIJAVE NOVIH PROJEKTOV V OBZORJU EVROPA 

📢 sreda, 28. 10. 2020, 16.00-18.00 🕒

Namen dogodka je bil predstaviti postopek prijave novih raziskovalnih projektov (HERA, MSCA, ERC) v okviru programa Obzorje Evropa in primere dobrih praks. Poseben poudarek je bil namenjen vlogi institucij in njihovih vodstev. Spregovorili smo o razpisih in njihovih pogojih, kriterijih in novostih programov. 

Dogodek je bil namenjen tako raziskovalcem kot vodstvom. Potekal je prek platforme Zoom.

 

Na njem so sodelovali:

·         mag. Darija Valančič, Nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020 - pravne in finančne zadeve pri MIZŠ,

·         dr. Stojan Sorčan, Nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020 - ukrepi Marie-Skłodowska-Curie (MSCA) pri MIZŠ,

·         dr. Erica Mezzoli, prejemnica Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship (MSCA IF) štipendije, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani,

·         dr. Andreja Umek Venturini, Nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020 - Evropski raziskovalni svet (ERC), Informacijske in komunikacijske tehnologije (ICT) pri MIZŠ,

·         red. prof. dr. Marta Verginella, prejemnica ERC Advanced Grant projekta EIRENE, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani,

·         dr. Davor Kozmus, Nacionalna kontaktna oseba za HERA (Humanities in European Research Area) in CHANSE (Collaboration of Humanities and Social Science in Europe),

·       doc. dr. Matija Črešnar, vodja raziskovalne skupine v sklopu projekta ENTRANS (Encouters and Transformations in Iron Age Europe), ki ga je finančno podprla fundacija HERA (Humanities in European Research Area) Filozofska  fakulteta, Univerza v Ljubljani. 

 

Posnetek prvega dela dogodka si lahko ogledate tukaj:

 

ZARADI TEHNIČNIH TEŽAV ZADNJE ŠTIRI PREDSTAVITVE NISO BILE POSNETE. ZA NAPAKO SE OPRAVIČUJEMO.

Power point prezentacije govirnic in govorcev so dosegljive na povezavi.

 

• VIRTUALNI DAN ODPRTIH VRAT ASTRONOMSKEGA OBSERVATORIJA GOLOVEC

📢 torek, 22. 9. 2020, 19.00-22.30 🕒

Z Evropsko nočjo raziskovalcev -  Humanistika, to si ti! že tretje leto zapored sodeluje Astronomski Observatorij Golovec, Fakultete za matematiko in fiziko. 

Program, ki je potekal na daljavo, je bil sestavljen iz več krajših prispevkov naših sodelavcev in znanstvenikov, ki so nas popeljali po observatoriju in prikazov praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Predstavitve so bile prilagojene učnemu programu astronomije v osnovni šoli. 

Program:

·         Samo Ilc - "Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov"

·         dr. Janez Kos - "Komet NEOWISE in prihodnje zanimivosti na nebu"

·         dr. Dunja Fabjan - "Kratke novice iz vesolja"

·         prof. dr. Tomaž Zwiteletter - "Rdeči planet"

·         Bojan Dintinjana in Herman Mikuž - "Delavnica opazovanje s teleskopom 

 

Posnetek celotnega dogodka si lahko ogledate tukaj:

 

 

• ZNANSTVENI SIMPOZIJ FENOMEN CHANEL

📢 sreda, 16. 9. 2020, 16.00 - 19.00 🕒

V okviru aktivnosti Evropske noči raziskovalcev -  Humanistika, to si ti!  je nastal zelo zanimiv projekt FENOMEN CHANEL.  V sodelujeta Filozofska fakulteta UL in Naravoslovnotehniska fakulteta, ki sta v letu 2020 s tem projektom obeležila historična dogodka v svetu mode. Pred 100 leti je francoska modna hiša CHANEL začela svojo zmagovito pot z lansiranjem ikoničnega parfuma CHANEL 5, ki je postal eden izmed najbolj zaželenih luksuznih objektov 20. in 21. stoletja. Vzporedno z zgodbo ikoničnega parfuma pa je nastala tudi mala črna obleka, kreacija Gabrielle Chanel, ki je revolucionarno posegla v dotedanje modno oblikovanje ter »osvobodila žensko telo«.

 

V skupnem sodelovanju je tako nastal znanstveni simpozij Fenomen Chanel – od korzeta do male črne obleke ali kako je Gabrielle Chanel osvobodila žensko, ki je potekal v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani, hkrati pa ga je bilo mogoče spremljati prek platforme Zoom.

 

Predavanja:

·         Blaž Koritnik: VONJI, MOŽGANI IN ČUSTVA

·         Almira Sadar: COCO CHANEL, MALA ČRNA IN TRAJNOST

·         Petja Zorec: REVOLUCIONARNA OBLIKOVALKA COCO CHANEL IN NJENE MOŠKE MUZE

·         Milena Mileva Blažić: BIBLIJA, GRIMM IN CHANEL 5

·         Mateja Gaber: OBLEKA NAREDI ČLOVEKA

 

Posnetek celotnega dogodka si lahko ogledate tukaj:

Sočasno je izšla tudi ZNANSTVENA MONOGRAFIJA FENOMEN CHANEL. V njej 15 različnih avtorjev obravnava družbeno in zgodovinsko ozadje fenomena Chanel.

Na dan naše glavne prireditve, 27. 11. 2020, kjer se bo zvrstilo veliko zanimivih dogodkov, bo eden teh tudi sklepno dejanje projekta Fenomen Chanel - RAZSTAVA STOTIH MALIH ČRNIH OBLEKIC, ki bodo rezultat večmesečnega ustvarjanja študentk in študentov modnega oblikovanja Naravoslovnotehniske fakultete ter modnih ter modnih oblikovalk in oblikovalcev, ki bodo na novo tematizirali in interpretirali malo črno obleko.

 

• DELAVNICA ŽGANJA KERAMIKE IN PRAZGODOVINSKA KUHINJA - ODDELEK ZA ARHEOLOGIJO, FF UL

📢 petek, 28. 8. 2020, ob 10.00 🕒 (celodnevni dogodek), Zavetiška 5, 1000 Ljubljana 

 Študenti arheologije Filozofske fakultete UL​ so pod vodstvom Mance Vinazza​ in Polone Janežič​ izvedli zelo zanimivo delavnico žganja keramike in prazgodovinske kuhinje. Že v juniju so zgradili enoprostorno kupolasto peč po vzoru peči najdene na najdišču Oloris pri Dolnjem Lakošu v Prekmurju (ki so jo v bronasti dobi uporabljali za žganje keramičnih posod) in ognjišče za pripravo hrane, po vzoru ognjišča, odkritega na najdišču Čreta pri Mariboru.Tedaj so peč tudi prižgali in pripravili na uporabo. Študenti arheologije so izdelali glinene izdelke, kot so jih uporabljali nekoč. Manca Vinazza pa je za potrebe razumevanja, kako delujejo na glino, izdelala še posode, ki jim je dodala različne primesi - kremen, apnenec, oglje, in drobljeno keramiko.

V petek pa je napočil čas, da so peč ponovno zakurili in v njej žgali pripravljeno lončevino.

Sočasno so zakurili tudi prazgodovinsko ognjišče in na njem kuhali in pekli jedi, ki so jih jedli naši davni predniki.  Na ognjišču so skuhali enolončnico s svinjino, piro, kolerabo, pastinakom in porom. Pripravili so repo, pečeno na žerjavici, prelito z maslom. Pekli so celo dve vrsti nekvašenega kruha: 1. pečen na porovih listih v pečki, kot hlebček, 2. kot ploščati kruhki na ognjišču. V žerjavici so poskusili speči/skuhati jajca v lupini, zgoraj naluknjana, kar jim je izvrstno uspelo! Spekli so svinjino z materino dušico in porom.  Za konec pa so za sladico pripravili še skuto z jagodičevjem (malinami, robidami), meto in medom.

Lončene izdelke so v peči žgali ves dan, skupaj kar 10 ur. Peč je dosegla temperaturo kar 676 stopinj!  Tako visoka temperatura je potrebna, da se zažge keramika. Ogenj so nato ugasnili. Ker pa je bila na koncu tako visoka temperatura in je zato tudi keramika zelo vroča, je nato potrebno peč zadelati in zaprto pustili vsaj en dan, da se keramika postopoma ohlaja. Če bi jo takoj vzeli ven, bi počila.  Ko so peč včeraj popoldan odprli, so navdušeni ugotovili, da je od 57 keramičnih posod ostalo celih in lepo prepečenih kar 56 posod!  To je zelo velik uspeh, na kar so ponosni, saj je eksperiment uspel. 

  

  

 • GEOLAB NA FESTIVALU POLETJE NA VRHNIKI

📢 petek, 14. 8. 2020, ob 18.00 🕒 

V sklopu festivala Poletje na Vrhniki je potekala delavnica Geolab, ki jo je pripravil Oddelek za geologijo iz Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Na dvourni delavnici se je 30 otrok seznanilo s fosili, kamninami in minerali. Izdelovali so odlitke nekaterih fosilnih ostankov, kot so amoniti, brahiodi in celo dinozavri. Kamnine so prepoznavali z aplikacijo KamenCheck. To je zelo koristna aplikacja, s pomočjo katere na zabaven in kreativen način spoznavajo različne kamnine in se o njih veliko naučijo. Na festivalu Poletje na Vrhniki je Oddelek za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete s svojo delavnico sodeloval že drugič. 

   

 

  • STOLETNICA PRVEGA DOKTORATA NA UNIVERZI V LJUBLJANI

📢 sreda, 15. 7. 2020, ob 11.00 🕒 

Tema letošnje Evropske noči raziskovalcev v organizaciji Humanistika, to si ti je "Ženske v znanosti", ker je natanko pred 100 leti Ana Mayer Kansky kot prva doktorirala na tedaj novoustanovljeni ljubljanski univerzi. Ob tej slavnostni obletnici sta Filozofska fakulteta UL in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UL izvedli spletno okroglo mizo z naslovom  - Dr. Anka Mayer, njene predhodnice in naslednice (1911–1931). Okroglo mizo si je bilo takrat mogoče ogledati v živo, preko programa Zoom, za vse tiste, ki ste jo zamudili, pa si lahko ogledate posnetek https://www.youtube.com/watch?v=2S0_B8TncCE.

 

• ARHEOLOŠKE DELAVNICE NA BRINJEVI GORI

📢 sobota, 27. 6. 2020, celodnevni dogodek 🕒 

Ste se kdaj spraševali, kako bi bilo, če bi se lahko vrnili v prazgodovino, se sprehodili po prazgodovinskem naselju in si ogledali, kako so takrat živeli?

Prav to se je uresničilo osnovnošolcem, dijakom in zainteresiranim prebivalcem občine Zreče z okolico. Arheologi so zanje organizirali prazgodovinske arheološke delavnice, kjer so skupaj naredili ognjišče, izdelali prazgodovinsko peč in v njej pekli glinene izdelke ter opazovali, kako je kovač razžaril železo in skoval izdelke, ki so jih v davnih časih uporabljali. Delavnice so nastale v sodelovanju Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete UL, s partnerji (med drugim skupina STIK, Kovaštvo Kruška, Občina Zreče), poklic arheologa pa jim je razkrivalo 10 arheologov. Brinjeva gora je bila za izvedbo delavnic izbrana, ker gre za zelo pomembno arheološko najdišče iz 2. in 1. tisočletja p. n. št., ki pa je v zadnjih letih s pomočjo evropskih sredstev ponovno predmet znanstvenih raziskav. Arheološko najdišče sestavlja utrjena naselbina z več grobišči, ki so bilo v uporabi v različnih obdobjih njene poselitve. Čeprav so ga odkrili že skoraj pred 70 leti, ga arheologi raziskujejo še danes. Tako so prepoznali vsaj tri faze poselitve v bronasti dobi in dve v železni dobi, s sodobnimi pristopi pa bi jih radi še podrobneje proučili. Ob znanstvenih raziskavah pa so arheologi naredili še korak naprej in se usmerili v promocijo dediščine in znanja o njej, ki so ga želeli posredovati lokalni skupnosti. Priložnost se jim je ponudila v sklopu mednarodnega projekta Prehistory Adventure, v sklopu katerega so s partnerji organizirali te prazgodovinske delavnice, s katerimi so ljudem približali življenje v prazgodovini.

     

 

PREDSTAVITEV MONOGRAFIJE LJUBLJANSKA GEOLOŠKA ŠOLA 

📢 torek, 16. 6. 2020, ob 14.00 🕒 

Na Naravoslovnotehniški fakulteti so predstavili novo znanstveno monografijo Ljubljanska geološka šola,  avtorja Mihaela Brenčiča. Knjiga predstavlja celostni pregled delovanja, razvoja in visokošolskega poučevanja geologije na Univerzi v Ljubljani. Po slavnostnem nagovoru dekana je sledil pogovor z avtorjem. Celoten dogodek bo v kratkem na voljo tudi v video obliki. Ta monografija je bila sofinancirana in je eden od rezultatov lanskoletnega projekta Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!. Knjiga se uvršča med ostala dela o zgodovini znanosti in visokošolskega šolstva v Sloveniji, ki so nastala ob stoletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani.

  

 

• ARHEOLOŠKA DELAVNICA - GRADNJA PRAZGODOVINSKE PEČI IN OGNJIŠČA

📢 petek, 12. 6. 2020, ob 10.00 🕒 

Študenti Oddelka za arheologijo FF, pod vodstvom Manca Vinazza, so v parku pred fakulteto na Zavetiški 5, v Ljubljani, zgradili prazgodovinsko peč za žganje keramike in ognjišče za pripravo hrane. Gradnja peči je trajala šest ur, študenti pa so bili neposredno vključeni v celoten proces in tako pridobili dragocene izkušnje ter v praksi preizkusili nekaj, o čemer se večinoma učijo zgolj v teoriji. Peč so zgradili po vzoru peči iz najdišča Oloris pri Dolnjem Lakošu v Prekmurju. V mlajši bronasti dobi so jo uporabljali za žganje keramičnih posod. Ognjišče je nastalo po vzoru ognjišča, ki so ga sami odkrili med izkopavanji na terenu, na najdišču Čreta pri Mariboru. Imeli so veliko srečo, saj je bilo odkrito ognjišče v celoti ohranjeno, kar je prava redkost, na njem pa so našli celo posode. Tako so pridobili neposredno povezavo, kakšne posode so uporabljali za pripravo hrane. Da bi ugotovili, kakšno hrano so takrat poznali, je potrebno izvesti raziskave. Predvsem je treba najti zelo dobre vzorce - semenke ali ostanke hrane. Do sedaj so odkrili predvsem ostanke prosa, pire, boba, lešnikov in različnih vrst mesa. Gradnja prazgodovinske peči in ognjišča je bil drugi v seriji letošnjih preddogodkov Evropske noči raziskovalcev 2020 v organizaciji Humanistika, to si ti.

Donator gline za izdelavo peči in ognjišča je Goriske Opekarne.

    

 

• PRILOŽNOSTI ZA MEDNARODNO SODELOVANJE RAZISKOVALCEV in OTVORITEV PROJEKTA EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV - HUMANISTIKA, TO SI TI! 2020

📢 četrtek, 21. 5. 2020, ob 15.00 🕒 

Predstavitev Priložnosti za mednarodno sodelovanje raziskovalcev, ki je bila v sklopu Sejma akademske knjige Liber.ac in je dostopna na povezavi https://youtu.be/fwfZibYV448. V kratki predstavitvi, namenjeni raziskovalcem, ki bi se radi seznanili s priložnostmi in možnostmi za sodelovanje v mednarodnih projektih, so predstavljena različna orodja za mednarodno povezovanje. Gledalci predstavitve se lahko seznanijo z različnimi informacijskimi platformami, podpornimi mehanizmi na univerzitetni in fakultetni ravni ter orodji mreženja, ki jim lahko odprejo nove priložnosti za sodelovanje v mednarodnih projektih. Dogodek je vodila Ema Karo z Znanstvenoraziskovalnega inštituta Filozofske fakultete, to pa je bil tudi otvoritveni dogodek letošnje Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti!.