Zgodba

 

OPAZOVANJE ZVEZD V ASTRONOMSKEM OBSERVATORIJU GOLOVEC

Z Evropsko nočjo raziskovalcev - Humanistika, to si ti že tretje leto zapored sodeluje Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec, Fakulteta za matematiko in fiziko, ki organizira 4 dneve in noči odprtih vrat ob menjavi letnih časov.

Poleg dnevov odprtih vrat v okviru našega projekta, samostojno izvajajo še astronomska predavanja, delavnice za dijake, obiščejo pa jih tudi osnovne šole in vrtci. Na leto imajo okrog 1500 obiskovalcev. Najbolj so navdušeni nad vizualnim opazovanjem Lune in planetov. Zanimiv se jim zdi Saturn z obroči, Jupiter s svojimi lunami, Mars, saj na njem vidijo površino in seveda Luna, kjer vidijo množico kraterjev, gorstev, morja.

Astronomi ljudem pokažejo, da so zvezde tudi različnih barv – najprej opazujejo zvezdo, ki je modre barve, nato zvezdo rdeče barve. Pri zvezdnih kopicah in zvezdah, ki so bolj šibke, pa naše oko ne loči več barv in vidimo samo množico zvezd. Oddaljene galaksije je še težje opazovati, saj je še šibkejša svetloba in je treba biti že zelo izurjen opazovalec, da kaj vidiš.

V kupoli observatorija je postavljen njihov največji teleskop Vega. Na začudenje marsikaterega obiskovalca se neba ne da opazovati direktno skozi teleskop, temveč iz posebne kontrolne sobe, preko računalnikov. To je moderen robotski teleskop, domače izdelave, narejen s slovenskim znanjem. Nekatere dele, denimo elektronske in zrcalo, so kupili, vse ostalo pa je bilo zgrajeno na Fakulteti za matematiko in fiziko. Ta teleskop sodi v rang srednje velikih teleskopov, glavno zrcalo ima 70 centimetrov premera. Uporabljajo ga predvsem za vaje študentov višjih letnikov astronomije. Pri različnih projektih pa sodelujejo z observatoriji iz Italije, Mehike in Avstralije. Trenutno poteka tudi pilotski projekt, ki ga delajo za Evropsko vesoljsko agencijo. Ideja je, da bi z manjšim teleskopom preizkusili eno metodo določanja kemične sestave zvezd. S tem teleskopom preizkušajo, če to res deluje, potem bo pa to, ko bo dobro raziskano, vgrajeno v software tega satelita, ki bo to uporabljal.  

Za obiskovalce zelo atraktiven je tudi manjši zunanji teleskop v kupoli, saj se vrtita tako kupola kot teleskop. Upravlja se ju kar na daljavo, preko interneta, tako da lahko slikajo različne nebesne objekte kar od doma. Naredili so eksperiment, kako za zelo malo denarja naredit tak popolnoma robotiziran teleskop. Sestavljen je iz kosov, najcenejših možnih, in tudi software je tak, ki je prosto dostopen in ni plačljiv. Ta teleskop je presenetljivo zmogljiv, zmore denimo narediti zelo detajlne slike lune, zvezdnih kopic in nekaterih zvezd. 

Imajo tudi 4 majhne teleskope, ki jih prinesejo ven in postavijo na ploščad, ko imajo dneve odprtih vrat in druge dogodke. Te pa so takšni, da lahko obiskovalci pogledajo direktno skoznje in opazujejo zvezde.

Astronomski observatorij ima tudi edino astronomsko knjižnico v Sloveniji. Postavil jo je že ustanovitelj observatorija, dr. Fran Dominko, ki je bil tudi prvi profesor astronomije na ljubljanski fakulteti. Knjižnica se lahko pohvali z največjo zbirko astronomskih knjig in serijskih publikacij v Sloveniji – vsem, kar pomembnega izide v svetovnem merilu.

Foto: Vse fotografije je prispeval Astronomski observatorij Golovec.

  

  

AOG